in

Ministarstvo: Nastavljaju se upisi prvašića koji će trajati do 20. kolovoza

Ilustracija

Osnovne škole mogu nastaviti s provođenjem psihofizičkog testiranja za djecu jer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio kako su škole sigurne za djecu i zaposlenike, objavilo je u četvrtak ujutro Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, nakon dugog čekanja što će biti s upisima, piše 24 sata, Ministarstvo je prošli tjedan objavilo pa povuklo udluku da se mogu provoditi testiranja za djecu u školama. Najavljeni su tek liječnički pregledi kod školskih liječnika. Ministrica znanosti i obrazovanja poručuje kako je sad sve u redu.

– Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu, navodi Blaženka Divjak u priopćenju Ministarstva.

A prema tim izmjenama pravilnika rokovi za testiranje djece produljeni su sve do 20. kolovoza za djecu “koja ne mogu pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda”. Roditelji o tome trebaju najkasnije do 1. kolovoza izvijestiti školu koju im dijete treba pohađati.

Škole su dobile i upute da su pri testiranju dužne pridržavati se mjera HZJZ:

“Održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.”

Još troje zaraženih koronom, vjenčanja i domjenci startaju 27. svibnja

Otvoreni knjižnični stacionari u Červar Portu, Baderni i Novoj Vasi