in

POREČ: Na Festival zavičajnosti stiglo 300 djece iz cijele Istre koja su upoznala stari grad, plesala balun, izrađivala mozaike…

Foto Tanja Kocijančić - Festival zavičajnosti 2019.

Prezentacija projekta implementacije zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije za tekuću pedagošku godinu pod nazivom „Istra u očima djece – moje mjesto posebno je po…“ i stručni skup pod nazivom „Očuvanje nematerijalne kulture u ustanovama ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja“ održavaju se danas, 31. svibnja, u Poreču.

U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u tijeku je stručni skup koji je počeo u 9 sati, a paralelno se po gradu odvijaju razne aktivnosti za djecu.

Pa je tako u Poreč jutros stiglo oko 300 djece iz 13 istarskih vrtića koji su se okupili na Trgu slobode, gdje ih je pozdravila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. U uvodnom programu sudjelovale su i učenice osnovne škole, članice Društva prijatelja Giostre koje su u prigodnim srednjovjekovnim kostimima otplesale dva barokna plesa u znak dobrodošlice.

Zatim su ih organizatori, porečki dječji vrtići Radost i Paperino, odnosno odgajateljice u suradnji s Društvom Naša djeca Poreč poveli gradom u obilazak devet različitih lokaliteta, gdje su ih upoznali s povijesti, kulturom, tradicijom i obilježjima grada. Pripremljene su za njih i radionice, poput izrade mozaika na terasi bivšeg Roxy bara. Potom su plesali balun, pjevali porečku himnu La mula de Parenzo, razgledavali starogradsku jezgru, upoznali Giostru i još puno toga.

Na stručnom skupu u kazališnoj dvorani gostovale su predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci – Centra za istraživanje djetinjstva, Etnografskog muzeja Istre i Zavičajnog muzeja Poreštine.

Oba događaja ne bi bilo moguće organizirati bez pomoći stručnjaka, gradskih institucija i ustanova te brojnih sponzora i simpatizera koji su pomogli da se djeci pruži najbolje što Poreč ima. Organizatori prezentacije projekta na stručnom skupu su Agencija za odgoj i obrazovanje, Istarska županija, vrtići Radost i Paperino Poreč, te Grad Poreč.

ISTRA INSPIRIT otvara 8. sezonu Legendom o trnoplesarima u Pićnu 1. lipnja

TAR: 1. lipnja otvorenje izložbe “Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi”