in ,

TAR: 1. lipnja otvorenje izložbe “Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi”

Izložba “10 godina Međunarodne likovne kolonije učenika u Taru – Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi” otvorit će se sutra, 1. lipnja, u Zajednici Talijana “Giovanni Palma” u Taru u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 8. lipnja.

Puno desetljeće učenici Samobora, Pečuha i Tara okupljaju se u Općini Tar-Vabriga kako bi razvijali svoju kreativnost i stvarali nova prijateljstva na likovnoj koloniji u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica. Radovi nastali u tih 10 godina moći će se punih tjedan dana razgledati u Taru.

Izložba se sastoji od dva dijela – prvi je povodom 10. godišnjice ove međunarodne kolonije, za što je izdan i katalog, a drugi dio su drvorezi i fotografije, radovi djece iz Tara, Samobora i Pečuha.

– Ova izložba predstavlja rad 10 godina ove međunarodne likovne kolonije za našu djecu, a kojom se ostvaruje dio ciljeva koje je vizionarski postavio Zlatko Prica želeći da se kroz Zakladu, koje je idejni tvorac, čuva ostavština njega i njegove kćeri, ali da se tu ne staje nego da ta umjetnost bude u funkciji povezivanja dvije zemlje i dva naroda, a posebno njegovog rodnog grada Pečuha gdje živi velika zajednica Hrvata, Samobora gdje je dugo živio i gdje je sahranjen te Općine Tar-Vabriga, mjesta Tara gdje je napravio kuću i stvorio svoj opusom najbogatiji ciklus inspiriran ljepotama Istre. Zaklada u tom smislu čuva njegovu uspomenu, ostavštinu i djelo, a na tom tragu je i ovo stvaraloštvo koje su učinili naši učenici – pojasnila je  upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica Marica Jelenić.

Izložba je u veljači gostovala u Samoboru, a početkom svibnja i u Pečuhu.

Izložbu i koloniju uz općinu redovito pomažu Turistička zajednica i Osnovna škola Tar-Vabriga.

Današnji umjetnički voditelji radionica iskusni su samoborski likovni pedagozi – Nevenka Miklenić, profesorica i grafičarka iz OŠ Bogumila Tonija, koja je suvoditeljica radionica svih deset godina u kontinuitetu, i Slaven Jurić, profesor i slikar iz OŠ Samobor. U timu su i Magdalena Molnar Drinoci te više profesora likovne kulture iz Pečuha: Simon Krisztine, Kemenyffy Gabor i Kósa Ferenc. Iz škole domaćina na kolonijama sudjeluje profesorica Marina Dželalija Jakominić, kao tehnička pomoć nezamjenjiv je Ferdinando Nando Simonović, a ravnateljice OŠ Tar-Vabriga, Ružica Močibob i Andrea Baksa, dale su punu potporu programu kolonija organizacijom dijela programa u školskim prostorima te obvezne marende za sve sudionike kolonija. 

festival zavičajnosti

POREČ: Na Festival zavičajnosti stiglo 300 djece iz cijele Istre koja su upoznala stari grad, plesala balun, izrađivala mozaike…

Udario ga sjekirom po glavi i prijetio smrću