in

Na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi istarski učenik Mate Marjanović plasirao se na izborne pripreme za reprezentaciju

Plasman Mate Marjanovića na izborne pripreme 2023. – gdje će se odrediti članovi hrvatske informatičke reprezentacije koji će zastupati republiku hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2023.

Jučer, 21.05.2023., u Zagrebu je završila Hrvatska informatička olimpijada (HIO 2023).
Mate Marjanović,
učenik 4. razreda Gimnazije, Pula i član Društva informatičara Pula, na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi osvojio je 8. mjesto i time se plasirao na sljedeću fazu natjecanja, Izborne pripreme. (https://hsin.hr/hio2023/rezultati.php ).

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola Republike Hrvatske, od 1. do 4. razreda, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih natjecanja.

Na ovom natjecanju sudjelovalo je 25 najuspješnijih učenika srednjih škola s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2022/2023 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici – HONI, u organizaciji HSIN-a i službeno Državno natjecanje u informatici u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), koji su tijekom 5 sati natjecanja rješavali 4 problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, čija rješenja su kodirali u programskim jezicima Python i C/C++, pod operativnim sustavom Linux. Dugogodišnji stručni suradnici HSIN-a, sve redom naši najbolji bivši natjecatelji, osiguravali su im teške i kvalitetne ali primjerene zadatke, najbolje okruženje za natjecanje i objektivno i pravedno ocjenjivanje. ( https://hsin.hr/ )

Najuspješnijih osam učenika ostvarilo je plasman na Izborne pripreme, za izbor hrvatske informatičke reprezentacije učenika srednjih škola koja će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2023. godini.

Nakon Izbornih priprema, će se bodovima ostvarenima na HIO 2023 pribrojiti bodovi osvojeni kroz dva izborna ispita Izbornih priprema. Četiri sveukupno najuspješnija natjecatelja ostvarit će pravo nastupa u informatičkoj reprezentaciji Republike Hrvatske na 30. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2023 i 35. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2023.

Posljednji učenik iz Istre koji je ostvario plasman na Izborne pripreme je Ivan Lazarić 2015. godine. Ivan je osvajao i medalje na međunarodnim informatičkim natjecanjima.

Na sličnom natjecanju za učenike osnovnih škola, Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi sudjelovao je još jedan učenik iz Istre, učenik 7.razreda OŠ Centar, Pula, Marko Tripković i plasirao se na 21. mjesto.

Učenici su se za spomenuta natjecanja spremali u sklopu Napredne radionice programiranja za srednju školu, u organizaciji Društva informatičara Pula i Zajednice tehničke kulture Pula, a radionicu je vodio učitelj Damir Blašković.

U NOVIGRADSKOM CMIK-u – Dugoočekivana Mala sirena stiže u kino. Za vikend radionica mjuzikla za djecu

Foto KK Finida Poreč

Čak 15 medalja: Odličan nastup porečke Finide na 30. Rijeka kupu