in

NA POREŠTINI SVE VIŠE DJECE: DRAČEVAC dobiva svoj vrtić s jaslicama za 34 mališana

Foto Tanja Kocijančić

Broj djece u Poreču u odnosu na lani povećao se za 10 posto, a od službenog popisa stanovništva iz 2011. do prije mjesec dana povećanje broja stanovnika u Poreču je čak 18 posto.

Početkom iduće godine Dračevac će dobiti svoj vrtić s jaslicama koji će moći primiti ukupno 34 mališana. Investicija je to Grada Poreča, vrijedna 2,3 milijuna kuna bez PDV-a, za što su radovi već započeli prije nekoliko dana. Grad je za ovaj projekt dobio bespovratno sufinanciranje od 80 posto od prihvatljivih troškova od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., tipa operacije 7.4.1. Kako su radovi već započeli, danas je pored budućeg vrtića, a nekadašnje stare škole, odnosno društvenog doma, za medije upriličeno predstavljanje projekta.

-Nakon što smo lani otvorili novu školu na Finidi, a početkom ove godine i novi vrtić u Velom Maju, jako me veseli da je došao na red i vrtić u Dračevcu. Želja nam je zadnjih godina da napravimo više manjih vrtića u prigradskim naseljima kako bi se djeca u najmlađoj dobi osjećala bliže doma i sigurnija. Trajalo je od projektiranja do početka gradnje prije par dana nekoliko godina jer smo čekali natječaj Ministarstva poljoprivrede, odnosno sufinanciranje iz mjere ruralnog razvoja EU-a od 80 posto. Stara škola nije u funkciji već dugo i drago mi je da ćemo ovime urediti derutni ovaj objekt, naglasio je gradonačelnik Loris Peršurić.

Naveo je da se radi o objektu od ukupno 320 četvornih metara, smještenom na parceli od 1.300 kvadrata.  Uz svaku grupnu sobu, jedna za jasličku a druga za vrtićku djecu, smješten je sanitarni čvor i garderoba za djecu, a osim toga objekt ima dvoranu za rekreaciju površine 46 kvadrata, sanitarije za osoblje, servisnu prostoriju, tehničku prostoriju, spremište i ostale potrebne prostore.

Za unutarnje opremanje osigurano je dodatnih 150 tisuća kuna bez PDV-a.

Vrtić će djelovati pod kapom Talijanskog dječjeg vrtića Paperino čija je ravnateljica Nataša Musizza istaknula da djece ima puno, odnosno da će u jasličkoj grupi smjestiti od 12 do 14 mališana, a u vrtićkoj skupini od 20 do 22. Navela je da imaju dobra iskustva s malim vrtićima po naseljima, najprije je to bilo u Varvarima, a zatim i u Velom Maju, gdje ove ustanove funkcioniraju kao male obitelji. To je posebno pozitivno kod jako malene djece koja se tako puno lakše privikavaju, navela je Musizza.

Novi će vrtić biti otvoren početkom siječnja, a uskoro će, najavio je Peršurić, Grad objaviti natječaj za gradnju još jednog vrtića  – onog u Žbandaju, koji će biti malo veći i primit će četiri grupe.

-Toliko vrtića i djece za nas su slatke muke i nastavit ćemo graditi nove vrtiće kako bi svako dijete imalo svoje mjesto, naglasio je gradonačelnik.

Iznio je zanimljiv podatak – deset posto više djece imamo u odnosu na prijašnju godinu, a od službenog popisa stanovništva iz 2011. do prije mjesec dana povećanje broja stanovnika u Poreču je čak 18 posto.

Evo još nekoliko podataka o vrtiću u Dračevcu:

  • Objekt je smješten na čestici od oko 1300m2. Rekonstrukcijom i dogradnjom, bruto površina postojećeg objekta od 224m2 povećava za 96m2 na ukupno 320m2 (285m2 neto). Zadržavaju se postojeći nosivi kameni zidovi, drveno krovište se uklanja i izvode se novi krovovi u obliku kose armiranobetnoske ploče.
  • Kompletan objekt se oblaže u termoizolaciju od kamene vune debljine 15cm. Za grijanje i hlađenje objekta bit će instalirana dizalica topline. Grijanje je predviđeno podnim grijanjem, a hlađenje ventilatorskim konvektorima.
  • Investitor: DV Paperino
  • Izvođač: Rog d.o.o., Darda, direktor i voditelj gradilišta: Antun Rogač  
  • uveden u posao 11.06.2019.
  • trajanje radova 220 dana – do 16.01.2020. 
  • Nadzor: Solidplus d.o.o. Poreč, direktor i glavni nadzorni inženjer: Željko Jakominić

Tekst&foto: Tanja Kocijančić

Muzejski četvrtak u PAZINSKOM KAŠTELU: Pregršt radionica – Kako se prave kažuni, lutke, viteške helebarde…

policija nesreća ilustracija pixabay

Policija pronašla ubojicu – Mlađi muškarac na smrt pretukao starijeg u parku Monte Zaro