in

Novi vrtić u Taru s radom kreće krajem veljače – u tijeku anketa za roditelje

Foto: Ravnateljica Suzana Parencan Munda

Dobra vijest koja će sigurno razveseliti mnoge roditelje i olakšati im život stiže iz Tara, gdje novoizgrađeni vrtić s jaslicama s radom planira početi krajem veljače. Doznali smo to od načelnika Općine Tar-Vabriga Nivija Stojnića, koji veli da će za koji dan uslijediti tehnički pregled, a zatim i, nadaju se, izdavanje uporabne dozvole.

Općina je sama izgradila novi vrtić, suvremen i namješten po svim standardima koji će moći primiti gotovo stotinu djece, od jasličke do predškolske dobi. Donedavno je vrtić bio pod kapom Dječjeg vrtića Radost iz Poreča. No, općina je odlučila s 1. siječnja ove godine registrirati svoju ustanovu, pa se novi vrtić zove „Morski konjić – Cavalluccio marino”. Od početka godine u vrtiću uz domara i računovođu radi nedavno izabrana ravnateljica Suzana Parencan Munda, koja je kao odgajateljica u tarskom vrtiću radila 26 godina. Uz postojeće odgajateljice, planira ih se zaposliti još nekoliko, što će ovisiti, naravno, o broju upisane djece.

Vrijednost ove investicije jest oko 12,2 milijuna kuna, što je općina samostalno financirala preko svoje tvrtke Momperlon koja je za cijeli iznos uzela dugoročni kredit putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Djeca su dosad bila podijeljena u dvije vrtićke grupe u sklopu porečkog hrvatskog vrtića Radost, te jednu vrtićku i jednu jasličku u talijanskom Paperinu.

-Dosad je općina porečkom DV Radost sufinancirala dio plaća za djelatnike uz ostale troškove, a sada će financirati sve u potpunosti. U tijeku je anketa za roditelje kako bi se doznalo koliko se djece želi upisati. Uz postojećih 40-ak mališana u hrvatskom odjelu, znamo da postoji interes za barem još jednu vrtiću skupinu, te jednu jasličku, objasnio je Stojnić. Dodao je da će općinski proračun svi troškovi novog vrtića stajati godišnje oko 1,4 milijuna kuna, što je oko 400 tisuća kuna više nego dosad, kad je vrtić bio u sklopu porečke ustanove Radost.

Projekt novog vrtića star je čitavo desetljeće. Općina je pokušala dva puta kandidirati projekt na natječaje za EU fondove, kako bi dobila barem dio sredstava za gradnju. No, zbog toga što su Tar i Vabriga razvijena mjesta, nije im to uspjelo. Međutim, nisu više mogli čekati da se otvori neki novi natječaj, jer su mještani bili nezadovoljni. Naime, sve je više bilo djece koja nisu uspijevala dobiti mjesto u vrtiću.

Po sistemu „uzdaj se u se i u svoje kljuse“ odlučili su uzeti kredit i krenuti samostalno. Gradnja novog vrtića počela je u studenom 2017. i dovršena je krajem prošle godine.

Općina je nedavno dovršila izgradnju još jednog važnog objekta za svoje najmlađe – lani u rujnu na početku školske godine u Područnoj školi Vabriga otvorena je nova polivalentna sportska dvorana s blagovaonicom za učenike nižih razreda. Ovu značajnu investiciju financirala je Općina s 4,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a nositelj investicije bila je ponovno tvrtka Momperlon. Novi objekt površine 330 četvornih metara, koji je nadograđen na zgradu područne škole, na katu ima blagovaonicu od 70 kvadrata s 50-ak sjedećih mjesta. 

Jedna od posljednjih investicija jest i obnova zgrade do općinske uprave, iznad nekadašnje slastičarnice, gdje su dobivena tri nova uredska prostora. Naime, kako bi bili brži i efikasniji zbog velike potražnje investitora na tom području, od 1. siječnja ove godine preuzeli su ured za prostorno planiranje, tako da tarska općina sama izdaje lokacijske, građevne i ostale dozvole i dokumente koji su potrebni za gradnju objekata.

Tekst&foto: Tanja KocijančićPoreč: Društvu Naša djeca Kaufland donirao 5.000 kuna

učka

Istramet: Snježna idila na Učki