in

NOVIGRAD: 20 milijuna kuna vrijednu novu Talijansku školu zajedno grade Grad, Županija i Talijanska unija

Potpisan sporazum o gradnji nove talijanske škole u Novigradu

U Novigradu je jučer svečano potpisan sporazum o sufinanciranju izgradnje Talijanske osnovne škole. Riječ je o investiciji od oko 20 milijuna kuna, prema trenutnoj procjeni, za što će sredstva sporazumno osigurati Grad Novigrad (milijuna kuna), Talijanska unija (1,4 milijuna eura) i Istarska županija, kao nositelj osnivačkih prava nad školom, koja će financirati ostatak iznosa, 8,6 milijuna kuna. Sporazum su potpisali istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul i predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva u prisustvu vršiteljice dužnosti ravnateljice Talijanske osnovne škole Eve Fernetich. 

Novigrad - Potpisivanje sporazuma za gradnju nove talijanske škole 25.8.2022.
Novigrad – Potpisivanje sporazuma za gradnju nove talijanske škole 25.8.2022.

Novigrad nije mogao dobiti ljepši poklon uoči proslave Dana Grada i Dana zaštitnika Novigrada Svetog Pelagija koji se slavi u nedjelju 28. kolovoza, rekao je Milos i naglasio kako je riječ o povijesnoj prilici, s obzirom da se nakon 40 godina u Novigradu gradi jedna nova obrazovna ustanova. Istaknuo je i kako projekt donosi dvostruki benefit, jer će se na ovaj način – osim novih prostora za Talijansku školu – dobiti i novi prostori za rad i aktivnosti OŠ Rivarela, budući da će se osloboditi postojeći u kojima je do sada bila smještena Talijanska osnovna škola.
-Postojeća škola izgrađena je prije 42 godine, u doba kada je Novigrad imao oko 3.200 stanovnika. Danas smo na oko pet tisuća, a broj djece u vrtićima i školama raste iz godine u godinu pa ovaj dan znači puno svima u zajednici, a naročito našim sugrađanima, pripadnicima talijanske nacionalne manjine, naglasio je Milos.
Tremul je naveo niz investicija koje je TU realizirala u zadnjih trideset godina, od čega se prioriteti bile odgojno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj i Sloveniji.

Novigrad - Potpisivanje sporazuma za gradnju nove talijanske škole 25.8.2022.
Anteo Milos

-Ne radi se samo o investicijama i uloženim sredstvima u infrastrukturu, već o ulaganju u mlade koji su budućnost svake države, rekao je Tremul.
Podsjetio je da se oko ulaganja u ovaj projekt najviše založio saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora dr. Furio Radin. Izborio se za 7,5 milijuna kuna iz državnog proračuna i to iz sredstava predviđenih za strateške projekte nacionalnih manjina.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Hrvatska sudjeluje s 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija s desetak milijuna, Grad Novigrad s milijun kuna, a ostalo će financirati Istarska županija. Važno je još naglasiti da je Grad Novigrad ustupio besplatno zemljište na kojem će se graditi škola, te će i izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

Župan Miletić prisjetio se 7. veljače i svog službenog posjeta Gradu Novigradu tijekom kojeg je bilo govora upravo o ovome projektu. Izrazio je zadovoljstvo što je došao trenutak potpisivanja Sporazuma, a nakon čega će uslijediti pokretanje postupka javne nabave za izvođača radova. 

„U kontekstu demokratskih kretanja u državi, držim da su ovo slatki izazovi kad treba osigurati novi prostor za dječje vrtiće ili za naše škole. Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada matičnih i područnih škola. Županija je osnivač i ove škole, ali bez vaše pomoći izgradnju školske zgrade bilo bi teško realizirati jer su, kao što znamo, proračunske mogućnosti ograničene. Zato, moje zahvale idu Gradu Novigradu, Talijanskoj uniji i Republici Hrvatskoj, te našem saborskom zastupniku i potpredsjedniku Hrvatskog sabora Furiju Radinu. Ovo je primjer našeg zajedništva, a podsjetit ću da je i po sličnom principu, u tijeku projekt rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci” u Bujama“, kazao je župan i dodao:

„Drago mi je što se kod ovog projekta, kao što je rekao i arhitekt, vodi računa o zelenoj tranziciji, posebno kad znamo koliko su porasle cijene energenata, što je veliki udar za naše ustanove bilo da govorimo o onima u zdravstvu, socijali, školstvu ili u kulturi“. 

Novigrad - Potpisivanje sporazuma za gradnju nove talijanske škole 25.8.2022.
Boris Miletić

Prigodom potpisivanja sporazuma naglašeno je da se radi o eko-objektu. U gradnji će se koristiti drveni sistem izvedbe i predviđen je sustav grijanja na bio masu. Dakle, kao osnovni energent koristit će se sječka, a termička izolacija na zgradi bit će oko 40 centimetara, što će novigradsku školu činiti prvom takve vrste u Hrvatskoj. Gradonačelnik Milos uvjeren je da će učenici u novu školu krenuti već iduće jeseni.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i zamjenica župana Jessica Acquavita, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada Vivijana Fakin, te predstavnici Zajednice Talijana Novigrad.

Novigrad - Potpisivanje sporazuma za gradnju nove talijanske škole 25.8.2022.
Buduća talijanska škola u Novigradu
Marin Corva - Foto Istarska županija
Marin Corva – Foto Istarska županija
Novigrad - Foto Istarska županija
Novigrad – Foto Istarska županija

funtana

FUNTANA: Večeras, 26.8., Ribarska fešta uz Le Monde i nove sadržaje za najmlađe

Ukraden novac i nakit iz obiteljske kuće na Pelješcu - Foto MUP

Iz kuće ukrali 1,8 milijuna kuna: U Puli uhvaćen jedan od petorice lopova