in

NOVIGRAD: Kroz projekte zavičajnosti u vrtićima i školama djeca upoznala tradiciju, povijest i običaje

Foto Grad Novigrad

Tijekom svibnja ove godine, u Puli, Buzetu i Marčani održali su se ovogodišnji Festivali zavičajnosti koji su kroz projekt Institucionalizacije zavičajnosti / zavičajne nastave Istarske županije okupili 25 dječjih vrtića, 46 osnovnih škola i 23 srednje škole. Festivali su najvidljiviji dio županijskog cjelogodišnjeg projekta Zavičajne nastave i zamišljeni su kao središnja mjesta izmjena iskustava i predstavljanja primjera dobre prakse u odgojno obrazovnim ustanovama, gdje se kroz promatranje i učenje otkriva Istra kroz lokalnu i zavičajnu povijest, običaje i tradiciju kojima zbog globalizacije prijeti odumiranje.

Kao i u prijašnjim godinama, novigradski vrtići i osnovne škole uključili su se u projekt zavičajne nastave Istarske županije s nekoliko projekata kako bi u svakodnevnom radu upoznali najmlađe Novigrađane s novigradskom bogatom povijesti i vrijednim lokalnim tradicijama, te potaknuli ih da uče, cijene i vole svoj zavičaj od malih nogu.

Na Festivalu zavičajnosti za osnovne škole koji se održao 24. svibnja u Puli, Osnovna škola Rivarela i Talijanska osnovna škola Novigrad predstavile su svoje projekte.

Učenici produženog boravka Osnovne škole Rivarela Novigrad ove nastavne godine sudjelovali su na  Zavičajnoj nastavi s projektom pod nazivom Novigrad u cukru. U sklopu projekta, učenici su sakupljali najdraže recepte svojih nona, te pisali literarne radove na temu noninih kolača. Sakupljeni recepti postali su dio Knjige slastica. Kroz projekt, učenici su sudjelovali u radionicama izrade tradicionalnih novigradskih slastica, na radionici s nonom Jolandom Brenko učenici su radili prhke kroštule, a s nonom Iris Medica saznali su kako se rade fine štrukole od oraha i jabuka. Kao završnu aktivnost, učenici su dizajnirali plakat, koji je uz Knjigu slastica, svježe fritule i kroštule, poslužio za prezentaciju projekta na Festivalu zavičajnosti.

U novigradskoj Talijanskoj osnovnoj školi, u projektu zavičajne nastave sudjelovali su svi učenici, od prvog do osmog razreda, te su na multidisciplinarni način istraživali i upoznali dva važna dvorca za istarsku povijest: Momjanski kaštel i Kaštel Pietrapelosa. U timskom radu svih profesora i učenika, u sklopu terenske nastave učenici su posjetili oba dvorca, te centar za posjetitelje „Kuću kaštela – Casa dei Castelli“ u Momjanu, gdje su kroz inovativnu multimedijsku interpretaciju upoznali Kulturne rute istarskih kaštela. Uz pomoć profesora u domeni svakog nastavnog područja, učenici su tijekom godine u svojim radovima prikazali važne povijesne činjenice i svoj doživljaj istarskih kaštela. Crtali su prikaze svakodnevnog života, bitki i opsada, izrađivali zanimljive detalje kao što su sablje i krune, te nacrte kaštela i veliku detaljnu maketu kaštela. Na terenskoj nastavi, upoznali su se s florom i faunom tadašnje okolice kaštela, te izrađivali plakate i uočavali bitne povijesne i arhitektonske elemente kaštela.

Festival zavičajnosti predškolskih ustanova održao se 27. i 28. svibnja u Marčani, gdje su se svojim projektima predstavili Dječji vrtić Tičići i Dječji vrtić Suncokret-Girasole.

Dječji vrtić Tičići sudjelovao je u projektu Istarske županije s projektom mješovite vrtićke skupine Zečići, koji su se tijekom godine bavili istraživanjem „Bajkovite Dajle“ s odgajateljicama Kristinom Šverko i Zvijezdanom Davanzo. U projektu Bajkovita Dajla Zečići su istraživali zdanje benediktinskog posjeda u Dajli, povijesni dvorac te život u doba obitelji Francesca Grizonija, nekadašnjih vlasnika. Kroz posjete dvorcu, te istraživanjem obiteljskog grba obitelji Grizoni, Zečići su posjetili Muzej Lapidarij, te crtali i izrađivali replike dvorca i povijesnog grba. Inspirirani životom povijesne Dajle, Zečići su za grupnu masku skupine na maskiranoj povorci vrtićaraca u Novigradu koristili grb obitelji Grizoni na svojim posebno dizajniranim kostimima te izveli ples Quadrilia koji se plesao u dvorcu. Kao dodatnu aktivnost u sklopu manifestacije Dajla živi, Zečići su nastupili na manifestaciji s pjesmom „Kaštel Dajla“ koju je za skupinu i projekt napisala baka dječaka iz skupine. Sve aktivnosti skupine dokumentirane su brojnim radovima i fotografijama, a videozapis s kratkim prikazom projekta, odgajateljice su predstavile na Festivalu zavičajnosti u Marčani.

Dječji vrtić Suncokret – Girasole sudjelovao je u aktivnostima Istarske županije vezanim uz implementaciju zavičajnosti „L˙Istria negli occhi dei bambini – la tradizione dalle nostre mani“ s projektom pod nazivom “La tradizione nel cuore delle emozioni – VII”. Odgajateljice Morena, Denise, Linda i Chiara, promatrajući djecu svojih skupina, Pesci i Paguri, primijetile su zajedničke interese djece za tradicionalnim jelima koja u njihovim domovima pripremaju njihove mame i bake, te predložile su materijale i istraživačke puteve za pripremu raznih vrsta tijesta. Aktivnosti se nisu ograničavale samo na kuhinju, već su se proširile dalje, na sve prostore vrtića. Tijekom ove pedagoške godine djeca su otkrila svojstva brašna, jaja, soli, vode, miješala su okuse začinskog bilja i povrća koje raste u vrtovima, kreirala su odjeću prikladnu za rad. Pescii  Paguri posjetili su mame i bake, i s veseljem ih ugostili u vrtiću, gdje su zajedno pripremili tagliatelle, fuže, pince. U veseloj atmosferi pjevali su tradicionalne pjesme, te doznali više o načinu života u nekim prošlim vremenima.

Izvor Grad Novigrad

Marina Funtana - Foto TZ Funtana

Marina Funtana osvojila “Zlatno sidro” kao najbolja marina u Hrvatskoj

Foto di Cheryl Holt da Pixabay dijete djeca

HZMO ima važnu obavijest za 132 tisuće korisnika