in

ODLIČNA VIJEST ZA PULSKE STUDENTE – Kreće gradnja kampusa s restoranom, fitnessom i tulumarnicom

Ako sve bude po planu, sredinom ožujka počinje gradnja dva nova i moderno opremljena studentska paviljona u Puli u koje bi prvi studenti trebali useliti tijekom akademske 2020./2021. godine. Potvrdio nam je to ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina, rekavši da je interes na natječaju za izvođenje radova bio velik, a 18. veljače znat će se izvođač radova koji će biti angažiran. Čerina naglašava kako se radi o investiciji vrijednoj 58,4 milijuna kuna, od čega je 85 sredstva bespovratno povučeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak se financira iz državnog proračuna, objavio je IDS na svojim službenim web stranicama.

– Smještajni kapaciteti će za studente kroz dva nova paviljona biti povećani za 248 ležajeva, a zajedno s postojećih 144, u Studentskom u domu ukupno će na raspolaganju biti gotovo 400 ležajeva, najavio je Čerina, dodajući da će studenti u sklopu nova dva paviljona imati tulumarnicu, studentski restoran, prostor za fitness. Kako je naveo, prvo kreće rušenje stare kotlovnice gdje će se izgraditi potpuno nova zgrada s 97 dvokrevetnih soba i novim studentskim restoranom.

– U Paviljonu 2 na lokaciji stare kotlovnice, studenti će na raspolaganju imati i četiri smještajne jedinice prilagođene za život i rad osoba s invaliditetom. Sobe će biti prostrane i klimatizirane, opremljene TV prijemnicima, sanitarnim čvorovima, hladnjacima i besplatnim internetom. Na svakoj etaži naši će studenti imati na raspolaganju pomoćnu kuhinju i prostor za odmor. U samom podrumu bit će garaža s 20 parkirnih mjesta, prostor za bicikle i priključak za besplatno punjenje električnih bicikala. Na ovoj lokaciji dobivamo još jedan studentski restoran sa sto mjesta te još 20-tak mjesta na vanjskoj terasi, a u sklopu tog paviljona studenti će imati na raspolaganju praonicu i sušionicu rublja, ističe Čerina.

U neposrednoj blizini, u Paviljonu 3 koji se nalazi na lokaciji nekadašnje bolničke praonice rublja, u planu je dogradnja jednog kata na kojem će se urediti 27 dvokrevetnih soba, a u tom će se dijelu urediti prostori za učionice. Staru bolničku praonicu projektirao je krajem 30-tih godina arhitekt Alberto Turina koji je projektirao i poznatu doktorsku kuću u Puli, ali i zgradu Elektromlina na ulazu u grad.

– Radovi na prostoru praonice provode se u suradnji s konzervatorima, a nakon što budu okončani, taj će prostor zaživjeti kao mali luksuzni paviljon, kaže Čerina, dodajući da će obje zgrade biti energetski samoodržive, a električnu energiju će dobivati putem foto-naponskih ćelija s vlastitih krovova.

Kako se nadalje navodi na IDS-ovim stranicama, kada svi radovi budu gotovi, Pula će u centru grada imati pravi mali studentski kampus što će, tvrdi ravnatelj SC-a, biti snažan mamac za studiranje u Puli.

Čerina ističe da smještaj u studentskom domu trenutno košta 700 kuna, a nakon što se izgrade novi paviljoni, svi studenti smještaj će plaćati između 400 do 500 kuna.

– Mislim da je to stvarno povoljno s obzirom na opremljenost i kvalitetu smještaja, a uz ovu cijenu, naše će Sveučilište zasigurno postati još atraktivnije te će se znatno povećati pristupačnost visokom obrazovanju. Znamo da studenti koji su smješteni u privatnom smještaju često imaju problem pred sezonu kad moraju iseliti iz svojih soba i stanova. Gradnjom dva nova paviljona nadam se da ćemo taj problem riješiti. Ako se zna da do 2015. u Puli po pitanju studentskog smještaja nismo imali ništa, a uskoro ćemo imati 400 ležajeva, dva nova restorana i niz dodatnih sadržaja, onda je jasno da se Pula pozicionira kao pravi studentski grad u kojem će zaživjeti studentski kampus, i to u samom u centru grada. Kao što je nekada bio grad vojnika, volio bih da Pula postane prepoznatljiva kao grad studenata, no naravno da je to proces koji traje, kaže Čerina.

Nadalje, Čerina naglašava da više od 50 posto studenata na Sveučilištu nije iz Istre, a najčešće dolaze iz Slavonije, Međimurja i Dalmacije, no sve je više i stranih studenata. Također, podsjeća i da je Istarska županija zgradu Mornaričke bolnice dodijelila Sveučilištu, gdje će se preseliti većina fakulteta.

– Mi smo dosad ovdje funkcionirali kao skvoteri. Kako bolnica oslobađa svoje prostore, tako mi useljavamo. Na lokaciji Mornaričke bolnice u planu je otvaranje još jednog studentskog restorana u prizemlju. Smatram da je jako važno osmisliti slobodno vrijeme za studente, a sada to radimo kroz financiranje svih programa koje predlažu studentske udruge – od tiskanja časopisa, sportskih natjecanja, muzičkih usavršavanja i kvizova. No jedan od prioriteta nam je stvoriti i logističke pretpostavke kako bi se ti programi mogli još kvalitetnije realizirati, naglasio je Čerina.

Naposljetku, Čerina je kazao da bi nakon gradnje novih paviljona voljeli aplicirati na nove natječaje kako bi pribavili sredstva za izgradnju sportske infrastrukture. Tako bi se u budućnosti, u krugu novog kampusa, s vremenom mogli realizirati sportska dvorana i univerzalno sportsko igralište, zaključuje se u priopćenju.

Poznati chef David Skoko u projektu edukacije mladih u turizmu Aminess Gourmet Lab

Poreč: Promocija knjige Nikole Horvata “Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače” 12. veljače