in

Općina Kaštelir-Labinci školi donirala dva seta za robotiku

Foto Općina Kaštelir-Labinci

U Osnovnoj školi Jože Šurana – Područnoj školi Kaštelir, većina učenika uključena je u nastavu informatike, kako u obaveznom tako i u izbornom programu, pa je stoga učenike i profesore koji s njima rade iznimno razveselila donacija Općine Kaštelir-Labinci – dva seta za robotiku.

Ravnatelj škole Predrag Brkić primio je jučer, 4. svibnja 2023., donaciju od Đulijana Petrovića, načelnika Općine Kaštelir-Labinci, a riječ je o dva Lego SPIKE Prime set expension seta – SPIKE Prime set i BricQ Motion Prime set. Tim najnovijim setovima, koje je darovala Općina Kaštelir-Labinci, učenicima će se omogućiti nove varijante učenja robotike i programiranja robota koje su u dvije godine napredovale od razine slaganja kockica do upravljanja robota putem mobilnih aplikacija na pametnim telefonima.

U školi su iznimno zahvalni Općini Kaštelir – Labinci koja podržava PŠ Kaštelir i STEM digitalnu revoluciju za buduće naraštaje, a upravo to i jest jedan od prioriteta Općine – ulagati u djecu i širenje njihovih znanja o novim tehnologijama, što predstavlja najbolji zalog za uspješnu i naprednu budućnost. Jer je u školi u Kašteliru, koju pohađa 132 učenika, u nastavu informatike uključen 121 učenik, od čega njih 41 informatiku pohađa kao obvezni predmet, dok kroz izbornu nastavu ovaj predmet pohađa još 80 djece. Učenici također, ovisno o svojim sklonostima i interesima, odabiru i izvannastavne aktivnosti iz područja digitalne pismenosti: informatičku grupu, mlade informatičare i robotiku. Informatička grupa okuplja učenike trećeg i četvrtog razreda, a robotika one malo starije koji pohađaju peti i šesti razred. Obje izvannastavne aktivnosti održavaju se već dvije godine u kontinuitetu, nakon nastave u informatičkoj učionici pod vodstvom učitelja informatike Antonija Božića.

Dosad su kaštelirski “robotičari” u školi na raspolaganju imali Lego Boost, Lego WeDo 2.0 i Lego Mindstorms setove koji se mogu slagati u različitim kombinacijama, tvoreći tako razne robote i STEM uređaje. Zahvaljujući donaciji Općine Kaštelir-Labinci pred njima su novi izazovi koje će, sigurni su u općini, savladati s lakoćom dok će ujedno usvajati nove vještine i znanja.

Koncert mladog gitarista Natana Zlodre u Poreču u sklopu 18. Dana gitare

Foto Usluga Poreč

POREČ: Otvoreno parkiralište “Vindija”