in

Poreč 31. svibnja domaćin Festivala zavičajnosti i 300 djece iz cijele Istre

Šuran, Radola, Štifanić i Musizza/Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

U Poreču će se sutra, 31. svibnja, održati završna prezentacija projekta implementacije zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske Županije pod nazivom „ISTRA U OČIMA DJECE –  MOJE MJESTO POSEBNO JE PO…”.

To će se odvijati u gradskoj kazališnoj dvorani u sklopu stručnog skupa pod nazivom „Očuvanje nematerijalne kulture u ustanovama ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Istarske županije, te porečkih dječjih vrtića Radost i Paperino. Dok će se u kazalištu odvijati stručni skup s početkom u 9 sati, istovremeno će se drugi dio programa, odnosno gostovanje 300-tinjak djeca iz brojnih istarskih vrtića događati na Trgu slobode s početkom u 10 sati. Djeca će posjetiti najvažnije kulturno-povijesne znamenitosti Poreča, a zatim će se podijeliti u devet radionica u kojima će uz pomoć stručnjaka baviti različitim stvarima, među kojima će biti i izrada mozaika.

Program ovih događanja predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare dogradonačelnik Elio Štifanić, zatim Noel Šuran – koordinator projekta Implementacija zavičajne nastave Istarske županije te ravnateljice vrtića Radost i Paperino Divna Radola i Nataša Musizza.

Štifanić je uvodno rekao koliko je hvalevrijedan ovaj projekt očuvanja baštine, a zatim je Šuran predstavio projekt implementacije zavičajne nastave u vrtiće te osnovne i srednje škole, što traje već pet godina.

Radola je naglasila da cijelo događanje ne bi mogli organizirati bez pomoći stručnjaka, te da djeca dolaze iz Rovinja, Vodnjana, Pule, Pazina, Medulina, Novigrada, Buzeta, Vrsara, Tara, Žminja i Višnjana, odnosno iz vrtića u kojima se provodi zavičajna nastava.

Spomenimo da će sutrašnji skup i Festival zavičajnosti u Poreču otvoriti istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, Radola i Musizza, a zatm će viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Jasna Šverko govoriti predložiti plan rada.

Nakon toga će o raznim temama očuvanja i razvoja kulturnog identiteta govoriti prof. dr.sc Lidija Vujčić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre i dr. sc. Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine.

Među ostalim, predstavit će se projekti 25 dječjih vrtića uključenih u projekt „Istra u očima djece – Moje mjesto posebno je po…“.

KANFANAR: Motociklist ozlijeđen u nesreći zbog neprilagođene brzine

Reakcije na odbijanje korištenja bolnice u Izoli: Gradonačelnik Umaga poziva ministra zdravstva na hitan sastanak!