in

POREČ: TUŠ A. Štifanića na međunarodnom natjecanju Europske zajednice turističko-ugostiteljskih škola Europe

Konferencija Europske zajednice srednjih i viših turističko-ugostiteljskih škola Europe (AEHT) održana je prošli tjedan po prvi put u virtualnom obliku na daljinu gdje su učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole aktivno sudjelovali s ravnateljicom. Tijekom svečanosti otvaranja naglašeno je kako je oporavak turizma za sad neizvjestan ali sadašnja situacija predstavlja priliku za promjene u obrazovanju i društvu. Škole se moraju fokusirati na nove načine održavanja stručne prakse i stjecanja praktičnih znanja i iskustava u realnom okruženju putem školskih projekata, natjecanja, suradnje s partnerima u gospodarstvu, lokalnoj zajednici.

U glavnom dijelu održana su natjecanja učenika iz cijele Europe na daljinu u tri discipline hotelijerstva i turizma. Naša je učenica 4. razreda hotelijersko-turističkih tehničara Andrea Bošnjak sudjelovala u disciplini Predstavljanje turističke destinacije, a učenik istog razreda Daren Gašparac u disciplini Poslovanje recepcije. Timovi su određeni ždrijebom – Andrea je radila u timu s učenikom iz Latvije, a Daren s učenicom iz Italije. Pripreme su se kao i sama prezentacija odrađivale online na virtualnoj platformi, tako da je osim izvrsnog poznavanja engleskog jezika i struke, bilo je potrebno  brzo snalaženje u uporabi internetskih web alata, izvrsne komunikacijske I prezentacijske vještine kao i stabilna i pouzdana internetska veza.

Učenici su tijekom priprema, radionica i prezentiranja stekli nova iskustva, poznanstva i prijateljstva. Smatraju da im je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje će pamtiti.

Misao vodilja ovog susreta bio je osjećaj timskog rada, suradnje, učenja, poštivanje i uvažavanja različitih kultura, običaja i jezika. Nastavno tome imamo obvezu da i ubuduće surađujemo, ojačamo i ustrajemo na zajedništvu koje nam je u današnje vrijeme važnije nego ikad prije.

Jedna od tema tijekom radionica bila je o načinima i metodama poučavanja u ovim izazovnim vremenima. Zajednički je stav o nužnosti fleksibilnog, kreativnog i inovativnog pristupa obrazovanju. Pored glavnog i trajnog zadatka školstva da se učenicima prenesu stručna znanja i ustraje na održavanju standarda obrazovanja današnji imperativ je da moramo integrirati uporabu tehnike i tehničkih postignuća u nastavu kao i pronalaženje novog modela upravljanja školama.

Razmjenjujući iskustva i metode koja primjenjujemo u školama tijekom online nastave mogli smo osvjedočiti da sve škole u sklopu Europske zajednice AEHT rade na sličan način kao i naša škola. Nastava se održava online u realnom vremenu putem video konferencija, investira se vrijeme u pripremanje nastavnika za rad pomoću tehnike i alata koji se koriste u online poučavanju, traže se načini kako pomoći učenicima materijalno i financijski u ovim izazovnim vremenima.

Glavna poruka je da obrazovanje doživljava velike promjene u ovom izazovnom razdoblju, te da promjene moramo brzo i učinkovito integrirati u nastavni proces, saznajemo od ravnateljice škole Tatjane Gulić Pisarević.

korona covid

Istra – U subotu 89 novozaraženih i 112 izliječenih, Kozlevac: Raste pritisak na zdravstveni sustav

VRAĆAJU SE PROPUSNICE? Stožer razmatra strože mjere ako se do 21. prosinca situacija ne promijeni