in

POREČ: Veliki interes za STEM radionice među djecom i mladima

Foto Grad Poreč

U Velikoj vijećnici Grada Poreča nedavno je održana svečana dodjela diploma polaznicima porečkog centra Pozitron, udruge koja marljivo radi na poticanju interesa mladih za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM područja). Grad Poreč je od početka udruzi Pozitron osigurao prostore i uvjete za provođenje radionica, pa su se dodjeli pridružili i gradonačelnik Loris Peršurić te gradska pročelnica za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić, uz voditelje i mentore Lovra Šverka, Igora Bertoše, Aleksa Ružića, Marka Popovića i Leana Pilara, tre brojne roditelje i prijatelje.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tijekom podjele, prezentirane su brojne aktivnosti koje grupa robotičara „Robonada“ provodi. Tako se starija grupa polaznika, s 13 predanih članova, uspješno pripremala za natjecanje na FIRST Lego League Challengeu, ostvarivši iznimno zapažen rezultat – prvo mjesto u kategoriji Projekta. Njihov trud i posvećenost pokazali su se ključnima u postizanju ovog iznimnog uspjeha.

Mlađa grupa, koja broji 17 polaznika, fokusira se na osnovne vještine slaganja i upravljanja robotima kroz interaktivne radionice i igre. Ova inicijativa pruža mladima priliku da istraže svijet robotike na zabavan i edukativan način, potičući razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnosti.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Osim što su se osvrnuli na postignuća u protekloj godini, najavljene su i aktivnosti za iduću godinu. Starija LEGO grupa će se posvetiti razvoju naprednih vještina programiranja robota, strateškog razmišljanja te timskog rada i suradnje. Fightbotics grupa, namijenjena srednjoškolcima i studentima, pružit će im avanturu u svijetu borbenih robota, dok će najmlađima biti ponuđene modularne radionice za istraživanje svijeta robotike i tehnologije kroz igru i zabavu.

Osim toga, radionice za starije razrede osnovne škole i srednju školu bit će usmjerene na 3D modeliranje i 3D printanje, izradu web aplikacija te elektroniku i programiranje, pružajući učenicima priliku da istraže različite aspekte STEM područja.

Među nagrađenim polaznicima starije grupe su Marija Šimunović, Šolar Laura, Paljar Erik, Peršurić Bernobić Filip, Dražetić David, Radojković Jan, Miljanović Nikolas, Premuz Robert, Arnold Fran, Babić Vid, Perhat Paola, Majkus Anamaria i Šimić Karlo. Dok su među polaznicima mlađe grupe Pršeš Levin, Cabunac Vuk, Pilar Evan, Buhač Dorijan, Bertoša Loren, Poropat Oliver, Bogdanović Lovro, Mates Goran, Sumić Lukas, Bučić David, Mijojlić Matko, Kovačić Val, Kiš Fabijan, Tercolo Rafael, Matticchio Ivan, Deković Cvita i Grbić David.

„STEM područje je od ključne važnosti za djecu jer ih potiče na razvoj kritičkog razmišljanja, priprema ih za buduće izazove te potiče kreativnost i timski rad. Kroz STEM aktivnosti, djeca imaju priliku rješavati stvarne probleme i shvatiti kako njihovo znanje može doprinijeti napretku društva. Stoga je važno da pružimo djeci priliku da se upuste u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a veliki interes i odlični rezultati pokazuju da brojna takva djeca žive u našem gradu.“, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić, zahvalivši se velikom doprinosu mentorima koji rade s djecom i mladima.

„Pozivamo sve zainteresirane mlade ljude da se pridruže ovoj inspirativnoj inicijativi te da zajedno gradimo budućnost temeljenu na znanju i inovacijama.“, naglasili su u porečkom Pozitronu, a više informacija možete pronaći na: https://centar-pozitron.hr/  , objavio je Grad Poreč.

Foto TZ Novigrad

Novigrad: U subotu “Dajla živi”, bogat program za Praznik rada

funtana sindikat štrajk vrtić

Odgajateljice vrtića u Vrsaru i Funtani kreću u štrajk. Objavile su datum i sve razloge. Jedan će vrtić imati zatvorena vrata