in

Odgajateljice vrtića u Vrsaru i Funtani kreću u štrajk. Objavile su datum i sve razloge. Jedan će vrtić imati zatvorena vrata

Presica Sindikata o štrajku u vrtiću - Foto Tanja Kocijančić

Sindikat iznio razloge za poduzimanje tzv. industrijskih akcija u Dječjem vrtiću  Tići”

Danas je u Funtani održana konferencija za novinare Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) na kojoj je objavljeno da Dječji vrtić „Tići“ Vrsar, s podružnicom u Funtani, zbog nezadovoljstva kreće u štrajk u ponedjeljak 6. svibnja 2024. Obznanila je to potpredsjednica ovog sindikata Ingrid Čavić, uz koju su bile sindikalna povjerenica vrtića Adrijana Ivković, njena zamjenica Klaudia Maras Garilović, Anica Knezek u ime štrajkaškog odbora, također odgajateljica, te pravnica u tom sindikatu Petra Vaci. Razlog štrajka jest što osnivač – Općina Vrsar – nije pristao na povećanje plaća.

Objasnile su kako će taj ponedjeljak izgledati – Vrtić u Funtani bit će zatvoren. Nužna njega i skrb za djecu bit će osigurani u vrtiću u Vrsaru na način da će brigu o djeci voditi tri odgojitelja, zdravstveni voditelj, kuhar i spremačica, dok se odgojno-obrazovni rad neće provoditi. Prema riječi Ivković, u njihovoj sindikalnoj podružnici ima ih 24 i svi skupa bit će u štrajku, za što su se izjasnili referendumom. Ostali koji nisu u štrajku brinut će o djeci (troje od ukupno 18 odgojitelja, te navedeno tehničko osoblje).

Dječji vrtić u Funtani
Dječji vrtić u Funtani – Foto Općina Funtana

Potpredsjednica Čavić je iznijela razloge zašto je do toga došlo. SOMK je u lipnju 2023. godine poslao inicijativu za kolektivne pregovore osnivaču Dječjeg vrtića „Tići” – Općini Vrsar. Zbog neodaziva osnivača, nakon upućenih požurnica i prijetnji otvaranjem postupka mirenja zbog neodaziva na kolektivno pregovaranje, došlo je do prekida pregovora.

Razlog prekida kolektivnih pregovora bila je nemogućnost postizanja dogovora oko visine plaće za zaposlene u Dječjem vrtiću „Tići”. Osnivač nije bio voljan pregovarati o načinu povećanja materijalnih prava zaposlenih niti se pokazala volja da se postigne propisani zakonski minimum plaće, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Prije provođenja industrijskih akcija, proveden je postupak mirenja.

Nakon održana tri sastanka mirenja, pomaka prema postizanju dogovora nije bilo. Osnivač je argumentirao da je zaposlenicima povećana plaća i da imaju najveću plaću u usporedbi sa zaposlenicima ostalih predškolskih ustanova u okolici. Međutim, pregovaračkom odboru sindikata to povećanje plaće nije bilo prihvatljivo, jer plaće u Dječjem vrtiću „Tići” zaostaju za plaćama zaposlenih u osnovnim školama za 500 eura bruto.

vrsar vrtić tići tanja kocijančić kolovoz 2022
Vrtić Tići u Vrsaru – Foto Tanja Kocijančić

Budući da pregovorima nije bilo moguće uvjeriti osnivača da poštuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i osigura zaposlenicima plaće jednake plaćama zaposlenih u osnovnim školama, pregovaračkom odboru sindikata nije preostala niti jedna druga opcija nego organiziranje štrajka radi postizanja dogovora.

Zaključila je da je nedopustivo da Općina Vrsar ne poštuje zakone Republike Hrvatske.

Mi smo prva stepenica obrazovnog sustava. Ne tražimo nikakav nadstandard, nego da se poštuju naša zakonski zajamčena prava, naglasila je Ivković.

Pravnica Vaci kazala je da u pregovorima nisu naišle na razumijevanje, te da sindikat nije tražio ni cent više od onog što im zakonom pripada.

Sve zajedno pozvale su roditelje na razumijevanje te ih pozvale da djecu dovedu tog dana u Vrsar gdje će ih odgojitelji čuvati. Ostali radnici bit će u štrajku i neće raditi s djecom. Pritom, neće biti samo odgojitelji u štrajku, nego i članovi tehničkog osoblja.

Naime, sindikalna povjerenica Ivković kazala je da se u ovoj akciji bore za bolja materijalna prava svih zaposlenika vrtića, od odgajatelja do kuhara, spremačica i drugih koji s njima rade.

-Nadamo se ipak da do štrajka na kraju ipak neće doći, jer je to nije potrebno ni za nas ni za općine. To je jedan velik stres za svih. Ovim putem pozivamo osnivače da smo otvoreni smo za razgovore, da nas pozovu i da se dogovorimo. Naši zahtjevi su jasni – poštivanje zakona. Što se tiče odgojitelja to je zahtjev od 1.903 eura bruto, a sada imaju 1.354 eura. Osnivač je sve ove dane radio presing na zaposlenike i pet minuta prije početka referenduma dostavio povećanje osnovice od četiri posto na što ne pristajemo. U ovom trenutnu zaostajemo za 42 posto za bruto osnovicom zakonskog minimuma, zaključila je koju Ingrid Čavić.

Osvrt načelnika Vrsara i Funtane na najavljeni štrajk možete čitati u članku:

Foto Grad Poreč

POREČ: Veliki interes za STEM radionice među djecom i mladima

Foto Tz Buje

NEDJELJA U ISTRI: U nedjelju 6. Tripada u Marušićima