in

Porečki učenici u rodnoj kući Mate Balote u Raklju

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

U sklopu zavičajnog projekta “Zašto Mate, a ne Karlo” – u kojem istražuju naziv svoje škole – učenici Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovali su na terenskoj nastavi. Zajedno sa svojim profesorima uputili su se u rodno mjesto akademika, sveučilišnog profesora i književnika Mije Mirkovića, poznatijeg kao Mate Balota, u maleno istarsko selo Rakalj smješteno na istočnoj obali Istre.

Foto Srednja škola MAte Balote Poreč
Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

Za vrijeme boravka u Raklju posjetili su memorijalnu zbirku u rodnoj kući Mate Balote u kojoj se nalazi etnografska građa korištena u svakodnevnom životu istarskog sela početkom 20. stoljeća. Izloženi su i osobni predmeti i dokumenti koji govore o burnom životu Mije Mirkovića koji, i daleko od rodnog kraja, nikad nije zaboravio svoj zavičaj i zvukove dragih roženica. U nastavku, sudionici projekta položili su cvijeće i svijeće na njegov grob i tako odali počast ovome velikanu.

-Zaključno su učenici posjetili vidikovac svete Agneze s kojeg se pruža očaravajući pogled na slikoviti Raški zaljev, Labinštinu i Kvarner. Smisao održane terenske nastave bio je zajedničkim radom, druženjem i učenjem o prošlosti našega kraja, steći nova saznanja za daljnji rad na projektu, a svi su se složili da je bilo zanimljivo i korisno, poručili su iz SŠ Mate Balote.

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč
Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

Požar u školi u Vrsaru - Foto Vatrogasci Poreč

VRSAR: Policija dovršila očevid nakon požara u školi. Šteta je velika

Ilustracija - Foto Anderson W Rangel za Unsplash djed mraz božićnjak

KAŠTELIR: Obavijest za roditelje djece koja ne pohađaju vrtić