in

Raste broj djece u TARU: Nastava za 254 učenika odvija se prvi put na 3 lokacije

Učenici u Taru/Foto Tanja Kocijančić

Zbog stalnog rasta broja djece u zadnjih deset godina matična zgrada Osnovne škole Tar-Vabriga pretijesna je već neko vrijeme, a manjak prostora osjeća se i u područnom odjelu u Vabrigi gdje su i ove jeseni krenula dva razreda prvašića.

Stari vrtić opet u funkciji/Foto Tanja Kocijančić

Kako prostora nedostaje, školska godina započela je s još jednom lokacijom za nastavu – 25 učenika u dva treća razreda na korištenje je dobilo staru zgradu vrtića, koja je bila zatvorena otkad je prošle godine otvoren novi vrtić Morski konjić/Cavalluccio marino.

Tako da ukupno 254 učenika nastavu pohađa na tri lokacije.

Kako saznajemo u Općini Tar-Vabriga, da bi stari vrtić prema pedagoškim standardima mogao početi s radom i primiti dva razreda trećaša trebalo je prostore oličiti, urediti i prilagoditi, za što je potrošeno oko 30 tisuća kuna.

No, Općina već duže vrijeme ima spreman projekt i svu potrebnu dokumentaciju kojim su htjeli osigurati dodatne tri učionice. Radi se o staroj Zajednici Talijana, koja se nalazi preko puta škole i ne koristi se godinama. Plan, koji je zaustavila korona-kriza, bio je obnoviti zgradu kako bi se ondje uredile 3 učionice za ukupno 58 djece. Projekt je vrijedan 1,53 milijuna kuna bez PDV-a.

Za sada je investicija odgođena za iduću godinu, kažu iz općine.

Učenici trećih razreda u starom vrtiću/Foto Tanja Kocijančić

Prema projektu, na prizemlju, prvom i drugom katu uredila bi se po jedna učionica, a svaku će pratiti sanitarni čvorovi i kabinet, osim na prizemlju gdje će se smjestiti strojarnica. Cijela zgrada imat će ukupno 252 četvorna metra neto površine.

No, dok se to ne realizira, učenici koji su sada u starom vrtiću imaju, iako ne potpuno nov, sasvim funkcionalan prostor na raspolaganju, s puno mjesta i velikim dvorištem s dječjim spravama za igru.

Škola i općina organizirale su da im se marenda dovozi tamo.

Također, nakon što nastava završi, stari vrtić prima učenike na produženom boravku, također u dvije učionice.

U zgradi škole u Vabrigi su 4 učionice. Od  2018. godine imaju ondje i novu blagovaonicu i sportsku dvoranu koja je značajno podigla kvalitetu rada i boravka u Vabrigi. U glavnoj zgradi u Taru ima 11 učionica. Od toga je zadnja napravljena potkrovna učionica za razrednu nastavu prije 2 godine čime su ispunili sve prostorne kapacitete zgrade, sportsku dvoranu i podrumsku učionicu.

Trenutno u matičnoj školskoj zgradi imaju 14 razrednih odjela a 16 učionica, čime su dosegli prostorni maksimum.

Nova dvorana u Vabrigi/Foto Tanja Kocijančić

Korona-kriza će proći i općina će investiciju koju je planirala ove godine – obnovu stare Zajednice Talijana – sigurno realizirati.

Porast broja djece u ovoj općini su zapravo „slatke muke“, jer sretna je ona zajednica u kojoj ima puno mališana. U Općini stoga otkrivaju da im je u planu i gradnja popuno nove škole.

Na kraju ne zaboravimo spomenuti i novi vrtić Morski konjić/Cavallucio marino, koji je otvoren prošle godine i u koji su konačno upisala u jaslice i vrtić sva djeca iz ove općine.

Nekima u Istri ovu su sezonu spasili Beograđani

U Novoj Vasi kod Brtonigle radionice za djecu „Igre boja – Idemo se igrati u šumu!“