in

TAR: Učenice kuhale po receptima svojih nonica

Jedna od učenicima dražih aktivnosti u Osnovnoj školi Tar-Vabriga jest zavičajna nastava na kojoj se uči o vrijednostima kulture, tradicije i običaja, te o istarskoj bogatoj povijesti.

Jedna od takvih aktivnosti odvijala se ovog tjedna kada je grupa tarske škole imala tematsku radionicu u porečkoj školi kuhanja Bobolo gourmet s nazivom „Samoniklo bilje u istarskoj kuhinji“, a koju su učenice odradile kao projekt u sklopu Zavičajne nastave.

-Prošle godine sam kao voditeljica zavičajne nastave odabrala temu „Kako su se odijevali naši stari u Taru i okolici u prošlome stoljeću“. Tako da je logično bilo nastaviti s prehranom, dok je tema za iduću školsku godinu iznenađenje. Smatram da je zavičajna nastava važan i lijep projekt putem kojega se mlade može educirati o prošlosti u zavičaju. Tema je ove godine „Kako su se hranili naši stari s naglaskom na samoniklo bilje“, veli nam učiteljica Daliborka Škofić.

S kolegicom Valentinom Milohanić dogovorila je školske aktivnosti koje su odrađivali od početka školske godine, kao što su odlazak na teren sa stručnom osobom koja je djecu poučila o samoniklom bilju. Potom su učenice s Nelom Šimonović brale divlji radić, trputac, maslačak, sparuge i drugo bilje. Zatim su u školskoj kuhinji pripremale fritaju sa samoniklim biljem, salatu sa šparugama i mijesile frkance.

-Zapisali smo stare recepte i napravile mali herbarij samoniklog bilja. Za kraj sam kontaktirala vlasnika Bobolo gourmeta Enija Dekovića i prof. kuharstva Stanislava Poropata koji su nam osmislili meni na bazi samoniklog bilja. Curice su mislile paštu, takale tisto, punile raviole sa skutom i koprivom i delale šugo od šparuga koje smo poslužile sa domaćim taljatelama. Ovo se zaista zove škola za život kojoj se danas teži. Učenici vole takav oblik rada, ispričala nam je Škofić, inače učiteljica talijanskog jezika. 

Voditeljice ovog projekta su Škofić i učiteljica povijesti Valentina Milohanić.
Polaznice grupe koje su sve gore navedeno s guštom odradile su Goja Alihodzić, Melani Mušković, Nina Deltrepo, Emili Radojković, Gloria Greblo, Eva Barbara Janko, Ana Popović, Sara Sekuloski, Ema Vasiljević, Nikolina Kodan i Lana Brčić. 

Kako su se djevojčice snašle u Bobolo gourmetu i marljivo kuhale pogledajte u našoj fotogaleriji koju nam je ustupila Daliborka Škofić.

U SV. LOVREČU i FUNTANI izbori za članove vijeća manjina neće se održati

Snimanje emisije LIJEPOM NAŠOM ispunilo porečku Žatiku