in

TAR: Učenici predstavili svoju tradiciju na Festivalu zavičajnosti u Puli

Foto OŠ Tar-Vabriga

I ove je godine OŠ Tar-Vabriga provodila je projekt „Zavičajna nastava“, a ove godine tema je bila „Keramičke posude naših starih“, pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Marine Dželalije Jakominić i učiteljice povijesti Monike Zuprić. U prvoj fazi projekta učenici su uz pomoć literature i Interneta pretraživali i analizirali tradicionalne posude. U drugoj fazi projekta učenici su u mjestu provodili intervjue, odnosno kroz usmena svjedočanstva starijih sumještana istraživali su o priboru za jelo i ostalim kućanskim keramičkim predmetima koji su se koristili u našem kraju kroz prošlost.

Učenici su dobivene rezultate prezentirali kroz plakate. U prve dvije faze sudjelovale su učenice 6.a razreda koje pohađaju zavičajnu nastavu. U trećoj fazi učenici su na lončarskom kolu izrađivali replike tradicionalnih keramičkih posuda, a sudjelovali su učenici likovne grupe od 5. do 7. razreda. Učenici su najprije ručno izrađivali posude, zatim na lončarskom kolu uz stručno vodstvo, naučili su kako se posude najprije trebaju sušiti, zatim peći te pri kraju glazirati i ponovo ispeći.

Učenici su projekt prezentirali na Festivalu zavičajnosti u Puli, koji se održao 24. svibnja u Osnovnoj školi Kaštanjer. Sudjelovale su mnoge osnovne škole Istarske županije. Škola domaćin organizirala je prigodni program, domjenak i raznolike radionice u kojima su učenici sudjelovali te razgled pulskih antičkih znamenitosti. 

Školarci iz Tara i Vrsara u Austriji

UČE NJEMAČKI: Osmaši iz Tara i Vrsara posjetili austrijski Minimundus

SRC Veli Jože Poreč

POREČ među top 10 gradova po izdvajanju za sport po stanovniku