in

More na novigradskim plažama izvrsne kakvoće

Foto Grad Novigrad

Na području Istarske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, započeo je Program praćenja kakvoće mora na plažama 2024. godine prvim uzorkovanjem mora u periodu od 22. do 27. svibnja. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Prema dostupnim podacima u aplikaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koju razvija i održava Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, na prvom uzorkovanju uzeti su uzorci na deset lokacija na području grada Novigrada-Cittanova, te su svi uzorci ocijenjeni kao izvrsni. Prema kalendaru praćenja kakvoće mora za kupanje na plažama kojeg je pripremio Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, u sezoni 2024. godine planirano je 10 ispitivanja, dva puta mjesečno od početka do kraja sezone kupanja na plažama.

Program praćenja kakvoće mora na plažama izrađen je na temelju Uredbe o kakvoći mora za kupanje i Direktivi o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, koje propisuju standarde kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži, granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja, kao i druge značajke mora. Tako se u uzorcima mora određuju crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje. Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje koje se objavljuju na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (aplikacija s prikazom mjernih točaka dostupna je na ovom LINKU.

Financijska sredstva za provedbu programa osigurana su u proračunu Istarske županije, proračunima priobalnih jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode. Priopćenje Istarske županije o ovoj temi možete pronaći OVDJE, objavio je Grad Novigrad.

otvaranje zelena učionica škola tar

MALI VELIKI PROJEKT: U Taru svečano otvorena “Zelena učionica”

tuško poreč

TUŠKO – Novi projekt porečke škole TUŠ A. Štifanića potiče učenike na kreativnost