in

U ČAST SV. MARTINU U TARU: Svečano otvoren novi vrtić MORSKI KONJIĆ – Najvažnija i najvrjednija općinska investicija

Foto Tanja Kocijančić

Načelnik općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić i ravnateljica vrtića Suzana Parencan Munda simboličnim rezanjem vrpce danas su pred brojnim uzvanicima svečano otvorili novi vrtić „Morski konjić – Cavalluccio marino”. Iako je vrtić s radom startao početkom rujna, današnji je datum izabran za ovu veliku svečanost, budući da općina obilježava svog zaštitnika – Sv. Martina.

Mnogi su se danas okupili u vrtiću da bi proslavili ovaj važan događaj – od djece i to od onih najmanjih u jaslicama koji su prošetali pred uzvanicima s transparentom na kojem je bilo ispisano ime vrtića, do roditelja, djelatnika općinske uprave i njenih tvrtki, vijećnika i gostiju iz okolnih općina i Grada Poreča, zajedno s djelatnicima Dječjeg vrtića Radost Poreč na čelu s ravnateljicom Divnom Radola.

Upravo se njima ravnateljica Parencan Munda u svom govoru posebno zahvalila na svesrdnoj pomoći. Naglasila je pritom da joj je velika čast, nakon dugo godina što je radila kao odgajateljica, što je prva ravnateljica novog vrtića vrijednog 12,2 milijuna kuna koji je zbrinuo sve mališane njihove općine. Zamjenik načelnika Gaetano Benčić istaknuo je koliko su ponosni što su dobili novi vrtić koji je primio 70 djece i koji je općina izgradila sama svojim snagama, po najsuvremenijim standardima. Naglasio je da se u Taru radi na mnogim projektima, ali vrtić je definitivno najvažnija investicija i tako će biti još desetljećima.

Da je ideja o novom vrtiću krenula još prije deset godina naglasio je načelnik Stojnić, koji je podsjetio da su već tada uvidjeli da je broj novorođene djece svake godine sve veći.

-Od 2008. godine naša općina svake godine bilježi rođenje 20-ak djece godišnje, što je za naše malo mjesto vrlo značajno. Stoga je potreba za jaslicama i novim vrtićkim skupinama bila sve veća i trebalo je pronaći rješenje. Tako smo 2013., u suradnji s Talijanskim dječjim vrtićem Paperinom i Talijanskom unijom u prostoru Zajednice Talijana opremili i otvorili jednu vrtićku i jednu jasličku grupu. To nas je u tom trenutku spasilo, jer smo tad, zajedno sa skupinama dječjeg vrtića Radost, kapacitet povećali na ukupno 72 djece, objasnio je načelnik.

Načelnik darivao mališane/Foto Tanja Kocijančić

Dodao je da su potom nastavili s idejom o dodatnom povećanju kapaciteta, pa je 2017. osnovana nova ustanova – Dječji vrtić Morski konjić.

-Krenuli smo samostalno u izgradnju ove zgrade vrijedne više od 12 milijuna kuna. Ustanova je preuzela 2 vrtićke skupine koje su djelovale u sklopu DV Radost i 2. rujna otvorili vrata za još 30-ak mališana s područja naše općine koji formiraju jednu jasličku i jednu mješovitu skupinu za djecu u dobi od 2,5 do 4 godine. Danas imamo 2 vrtića koja polazi ukupno više od stotinu mališana, naglasio je Nivio Stojnić.

Zahvalio se direktoru komunalnog poduzeća Momperlon Remiđu Muškoviću, kao odgovornoj osobi koja upravlja novom zgradom, zatim svim svojim suradnicima koji su radili na realizaciji ovog projekta, ravnateljici porečkog vrtića Divni Radola koja je pratila sve njihove ideje i pružila im pomoć u trenucima kad im je trebalo, te Suzani Parencan Munda na uloženom trudu i radu, ali i težnji da sve bude baš onako kako treba biti.

Program svečanog otvorenja otvorio je zbor San Martino Zajednice Talijana Tar s himnom Lijepa naša i svečanom pjesmom Krasna zemljo, pa su uslijedili nastupi mališana, grupa Hobotnice i Ražice, koji su pjevali i plesali, zaradivši buran pljesak okupljenih. Posebnu su pažnju izazvali kada su pjevali pjesmu „Terra Magica“.

Tarski župnik Ivan Princ potom je blagoslovio novu zgradu vrtića, a onda je načelnik djeci podijelio prigodne darove.

Program je zaključio zbor San Martino pjesmom „Cijeli ovaj svijet“, nakon čega je druženje nastavljeno uz zakusku.

Prof. Olivera Koprivnjak: MASTI U PREHRANI – Ne treba ih izbjegavati, nego pravilno konzumirati jer hrane mozak

TEAM BUILDING: KAŠTELIR ugostio djelatnike renomirane njemačke agencije iz nekoliko država koji su radili i uživali