in

U zadnjih pet godina Rovinj u vrtiće uložio 15 milijuna kuna – uskoro kreće gradnja novog u Rovinjskom Selu

U zadnjih pet godina Grad Rovinj investirao je ukupno 15 milijuna kuna u dječje vrtiće kako bi svojim najmlađim sugrađanima osigurao što bolje standarde boravka, a u 2019. planira uložiti još 12 milijuna kuna, od kojih se 9 milijuna odnosi na gradnju novog vrtića u Rovinjskom Selu.

Kako je nadalje Grad objavio na svojim službenim stranicama, ulaže se kontinuirano u uređenje postojećih i izgradnju novih vrtića. Primjerice, obnovljen je vrtić na Lamanovi, nabavljena su dva vozila, nova oprema i namještaj te su izvedeni značajni radovi u uređenju prostorija.

-U 2019. godini planiraju se daljnja ulaganje za koja su u gradskom proračuna osigurana sredstva u iznosu od 12 milijuna kuna. U planu je energetska obnova vrtića Neven s ciljem poboljšanja tehničkih uvjeta zgrade, učinkovitim sustavom grijanja i energetski prihvatljivim energentima.

U planu je i nabava opreme za potrebe kuhinje i praonice vrtića Naridola te zamjena igračaka i sprava na pojedinim zelenim površinama, odnosno dvorištima vrtića Neven.

Uskoro Grad kreće u gradnju novog vrtića u Rovinjskom Selu, vrijednog više od 9 milijuna kuna za koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo sufinanciranje troškova u iznosu od milijun kuna.

Izgradnja područnog vrtića u Rovinjskom Selu podrazumijeva objekt za dvije vrtićke jedinice i jednu jasličku, s distribucijskom kuhinjom i dvoranom za više namjena. Planiranim zahvatom izgradit će se nova građevina područnog vrtića u Rovinjskom Selu predškolske ustanove Neven. Time će se stvoriti mogućnost prihvata jedne nove skupine za djecu jasličke dobi, čega dosad u tom naselju nije bilo, te dvije vrtićke skupine djece.

-Vjerujemo da će i objekt u Rovinjskom Selu pridonijeti većoj dostupnosti dječjih vrtića koja su odavno prestala biti tek puko čuvanje. Uz brigu za dijete i zadovoljenje njegovih osnovnih bioloških potreba, vrtić mora biti okruženje koje će poticati njegov fizički, emocionalni i socijalni razvoj, istaknuo je gradonačelnik Marko Paliaga.

Grad mjesečno izdvaja 2.178 kuna po djetetu za troškove boravka, dok roditelji plaćaju 600 kuna za dijete u jaslicama, odnosno 550 kuna za dijete u vrtićkoj grupi. Ujedno, prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi u proračunu su osigurane sljedeće godišnje subvencije:

  • 25% cijene vrtića za drugo i svako iduće dijete, neovisno o prihodima u obitelji/domaćinstvu,
  • 50% cijene vrtića za obitelji koje ostvaruju prihode do cenzusa koji je utvrđen gradskom Odlukom o socijalnoj skrbi,
  • 100% cijene vrtića za socijalno ugrožene obitelji koje ostvaruju neko od prava temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.

Grad, kao osnivač, osigurava u potpunosti sve rashode predškolskog programa (zaposlenih, materijalnih troškova, usluga i drugo) dok se iz participacije roditelja podmiruju režijski troškovi i troškovi prehrane.

Prostori u kojima borave djeca u rovinjskim vrtićima su uređeni, opremljeni potrebnom opremom i didaktikom, obroci su kvalitetni i kontrolirani, prehrana se prilagođava djeci sa posebnim prehrambenim potrebama te se omogućava integracija djece s teškoćama u razvoju koja podrazumijeva i uključivanje pomagača u grupi – što je još uvijek, nažalost, rijetkost na našim prostorima – i niz aktivnosti prilagođene djeci.

U posljednjih desetak godina Grad je, s ulaganjem značajnih sredstava u predškolsku infrastrukturu, stvorio uvjete za otvaranje deset novih odgojnih skupina. Od toga dvije jasličke skupine u Talijanskom dječjem vrtiću Naridola te osam skupina u Dječjem vrtiću Neven.

Kako se nadalje navodi u priopćenju, razvoj mreže predškolskog odgoja planira se na bazi praćenja broja rođene djece tijekom godine i samih potreba roditelja koje se iz godine u godinu mijenjaju. Broj novorođene djece na području Rovinja ne odstupa značajno, već se potrebe za kapacitetima pojavljuju zbog većih potreba roditelja, posebice kada su u pitanju djeca jasličke dobi.

Važno je istaknuti da je Grad Rovinj do sada uvijek uspijevao zadovoljiti potrebe roditelja po raspisanim natječajima za upis djece u dječje vrtiće, objavljeno je na web stranicama Grada.

Danas bez vode Ribarska ulica u Funtani i Červar Porat

Poreč: Društvu Naša djeca Kaufland donirao 5.000 kuna