in

U ZNAKU ZNANOSTI: Svestrani učenici TUŠ-a Antona Štifanića u Francuskoj na projektu Erasmus+

Katharina Maillinger, Kristina Rubil, Chiara Kromek i William Škornja, učenici Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića, boravili su od 12. do 18. svibnja u francuskom gradiću Montarnaudu nedaleko Montpelliera. Riječ je o drugoj po redu mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Lost in space kojega porečka Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića pod koordinacijom prof. Tatjane Gulić Pisarević provodi u suradnji s još četiri partnerske škole iz Francuske, Španjolske, Italije i Velike Britanije. U pratnji učenika uz ravnateljicu škole, Vesnu Baranašić, bila je i profesorica engleskog jezika Danijela Banko.

Učenici su tjedan dana boravili u obiteljima učenika domaćina, koristili aktivno engleski jezik, kako u svoje slobodno vrijeme u interakciji s domaćinima, tako i za vrijeme trajanja radionica i stručnih posjeta, koji u ovom projektu za cilj imaju popularizirati znanost, posebice astronomiju.

Tako su za zadatak dobili izraditi 3D model sunčevog sustava u grupi s još pet učenika iz partnerskih škola, a udaljenost među planetima dodatno su proučavali i na ulicama Montarnauda, gdje su ih pretočili uz stručno vodstvo nastavnika fizike i matematike. Potom, imali su jedinstvenu priliku posjetiti Cité de l’espace odnosno Svemirski grad u 250 kilometara udaljenom Toulousu. Riječ je o tematskom parku posvećenom istraživanju svemira s modelima svemirskih brodova i dijelovima svemirske stanice MIR, sve to u prirodnoj veličini.

Posebno zanimljiv doživljaj za učenike bio je posjet planetariju, ali i vidjeti neke od originalnih eksponata koje su donirane muzeju. Potom, mogli su na interaktivan način doznati kakvo je vrijeme bilo na dan njihova rođenja, ali i okušati se u vođenju vremenske prognoze u za to posebno postavljenom TV studiju.

-Sedmodnevni boravak na jugu Francuske učenicima je poslužio i za upoznavanje tamošnjih znamenitosti kroz aktivnosti kao što su lov na blago grada Montpelliera, posjeta srednjevjekovnom gradiću Aigues-Mortes i obližnjoj solani te razgled špilje Clamouse u neposrednoj blizini tipičnog francuskog sela, čiji je obilazak na žalost pokvarila kiša. Zbog loših vremenskih prilika otkazano je i promatranje noćnog neba teleskopom koje je bilo planirano za posljednju večer programa, no učenici su se unatoč tome družili uz glazbu, ples i tradicionalna francuska jela koja su za njih pripremali domaćini. William, Chiara, Kristina i Katharina vratili su se u Poreč obogaćeni za jedno novo, neprocjenjivo, iskustvo, prenijela nam je prof. Gulić Pisararević.

Albert Kiš na MTB maratonu u Sloveniji

Bez vode 19. i 21. lipnja dijelovi Poreča i Višnjana