in

Učenici porečke Balote dobili pestižnu međunarodnu diplomu o znanju njemačkog jezika

Foto SRednja škola Mate Balote Poreč

Iz Njemačke stigli rezultat i iskrene čestitke našim DSD-ovcima i njihovoj mentorici.

San svih srednjoškolaca je jednog dana dobiti diplomu. Ali, dobiti međunarodnu diplomu o znanju njemačkog jezika na visokoj B2 ili C1 razini već kao maturant, nije omogućeno svima. Učenica porečke Srednje škole Mate Balote ovo se nudi već 20 godina.

Nakon što su u lipnju 2022. godine 45 porečkih gimnazijalaca i ekonomista dobili diplomu na razini B1 (DSD I der KMK) potpisanu od strane predsjednika konferencije ministara prosvjete Republike Njemačke i od strane njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, njih sedmoro izvrsnih su nakon četverogodišnjeg pohađanja fakultativne nastave za Njemačku jezičnu diplomu položili ispite iz 4 vještine prema zajedničkom europskom referentnom okviru koje obuhvaćaju razumijevanje čitanja i slušanja, te pisanu i usmenu komunikaciju i time stekli DSD II diplomu na visokoj C1 razini.

-Uvijek nas navode kao jednu od najboljih škola u Hrvatskoj koja provodi taj program, ali nakon što nam je ovogodišnje rezultate osobno poslala koordinatorica za DSD II der KMK u Republici Hrvatskoj, Uta Wullenbäcker, i izjavila da je to uistinu respektabilan uspjeh, osjećali smo se najboljima.

Iako našim maturantima ova diploma omogućava izravni upis na bilo koje sveučilište u Njemačkoj, još nam nisu otkrili gdje će nastaviti svoje školovanje. No, vjerujemo da će ovu diplomu znati dobro iskoristiti u budućem životu i uveliko obogatiti svoje životopise. Zadovoljna je i ponosna i njihova mentorica prof. Marlena Vitasović Orbanić, poručili su iz škole.

Foto Running Fox Poreč

Ivan Diklić iz porečkog SRK Running Fox četvrti na Prvenstvu Hrvatske u trailu

Foto Jedriličarski klub Horizont Poreč

Mladi porečki Horizontovci uspješni na regati u Rovinju, posebno Leon Labinjan