in

Velika svečanost u porečkoj školi: 20. obljetnica njemačke C1 diplome i promocija 44 učenika s izvrsnim znanjem   

Foto Srednja škola MAte Balote Poreč

„DEUTSCH IST NICHT SCHWER UND NICHT LANGWEILIG“

U petak, 1. prosinca 2023., obilježena je u SŠ Mate Balote Poreč 20. obljetnica C1 diplome i 10. obljetnica B1 diplome (Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz Berlin). Tom prigodom je održana i promocija B1-diploma za 44 učenice/ka ove porečke škole.

Svečanoj dodjeli su tradicionalno nazočili visoki uzvanici, stručni savjetnici Centrale za nastavu njemačkog jezika u inozemstvu (ZfA) i Njemačkog veleposlanstva, Uta Wullenbäcker i njezin zamjenik i stručni savjetnik za DSD nastavu u Istri i Kvarneru gospodin Kristian Sučić. Svečanosti je nazočio i prof. Meinolf Linke koji je sudjelovao u programu od prvih dana i bio predsjednik ispitne komisije u prvih osam godina. Ispred Grada Poreča svečanosti je nazočio dogradonačelnik Ugo Musizza.

Dakako da su se i ovaj put odazvale ravnateljice osnovnih škola iz Tar-Vabrige prof. Andrea Baksa u pratnji profesorice Tiane Orihovac Knezoci i iz OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara ravnateljica prof. Debora Cukola Zeneral u pratnji profesorice Kristine Lijović, te ravnateljica TUŠ-a Antuna Štifanića prof. Tatjana Gulić Pisarević u pratnji profesorica Deniz Brožić i Ljiljane Badrov Frleta. Bilo je i puno njihovih kolega i učenika iz porečke škole.

Svečanost je otvorena pjevanjem himni Republike Hrvatske, Istre i SR Njemačke u odličnoj izvedbi mješovitog zbora Umjetniče škole iz Poreča pod ravnanjem maestre Marijane Gulić. Potom se nazočnima obratio ravnatelj škole istaknuvši koliku važnost u daju učenju njemačkog jezika jer je to jezik kojim se kao materinskim služi najveći broj građana Europe, a nakon njega se u dirljivom obraćanju nazočnima obratila Uta Wullenbäcker, uz prijevod na hrvatski od strane njemačkog i američkog studenta hrvatskih korijena Kristiana Sučića.

Wullenbäcker od prvog dana podržava nastavu njemačkog i provođenje DSD-programa u školi, smatra da služeo kao primjer svim ostalim školama u RH pa i šire jer kontinuirano i uspješno provode taj program. Naglasila je kako će na obljetnici DSD nastave u Berlinu upravo istaknuti porečku školu kao jednu od najboljih, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, koje provode taj program, te je predstavnike pozvala na njihovu obljetnicu DSD-programa koji će se iduće godine održati u Berlinu.

Nakon igrokaza učenika 1. godine DSD-programa Vite Žužića i Ivana Bošnjaka, recitacije Lucije Gržinić te plesa Sare Brajković, nazočnima je profesorica Mirjam Blažević uz pomoć PPT- prezentacije predstavila kratki osvrt na proteklih 20 godina programa. Impozantna je brojka od preko 200 apsolvenata C1 razine i preko 500 apsolvenata B1-diplome, naglasila je prof. Blažević.

Zahvalila se potom svima na podršci, posebice ravnatelju, Gradu Poreču, te učiteljima i ravnateljima osnovnih škola u Tar-Vabrigi i Vrsaru koji njeguju učenje njemačkog od najranijih dana, rekavši: „Bez vas i vaših učenika, mi ne bismo imali učenike za ovaj program“.

I ona je naglasila, kao i Wullenbäcker u svom govoru, koliko pozdravlja odluku ravnateljice OŠ Tar-Vabriga da se odupre pritiscima zamjene njemačkog jezika engleskim i da se njemački kao obvezni strani jezik i dalje provodi od 1. razreda OŠ. Pozdravila je i profesoricu Danijelu Mihić iz OŠ Finida uz čiji angažman učenje njemačkog jezika ponovno dobiva na važnosti.

Kao „šećer na kraju“ prof. Blaževićpredstavila je i Balotin DSD-tim koji također već dugi niz godina čine Marlena Vitasović Orbanić, Suzana Roža Brajković i u zadnjih 5 godina Marina Zelenika. Zahvalu je iskazala i bivšoj djelatnici Deniz Brožić, kolegicama Patriciji Baf Bratović i novoj kolegici Juliji Žufić.

Foto: Grad Umag, PU istarska

Umageži bolji od istarskih policajaca: Odbojkaškim turnirom obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mali Žminjci s učiteljem na državnom prvenstvu u krosu

Veliki uspjeh Žminjaca na ekipnom državnom prvenstvu u krosu u Poreču