in

Zatvorena Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće – Okupila 300 darovitih učenika iz cijele Hrvatske

Novigradsko proljeće 2024.

Svečanim zatvaranjem Škole stvaralaštva 34. izdanja programa Novigradskog proljeća, koje se održalo u petak 12. travnja, završio je sedmodnevni program kreativnih radionica za iznimno motivirane i potencijalno darovite učenike osnovnih škola koji su u Novigrad stigli iz cijele Hrvatske.

Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće je škola gdje se ostvaruju svi dječji snovi. Mnogi su za Novigradsko proljeće saznali od učitelja ili od prijatelja koji su već sudjelovali na Novigradskom proljeću. Održava se 34 godine u Osnovnoj školi Rivarela u Novigradu i okuplja više od 300 polaznika koji su bili smješteni tjedan dana u hotelu Aminess Laguna. Radilo se u dvadeset i jednoj jezično-umjetničkoj radionici i tijekom rada svi su imali priliku pokazati svoju kreativnost i jedinstvenost. Svake se godine određuje jedna tema za sve radionice, a ovogodišnja tema bila je Krug.

Svečano otvorenje u nedjelju 6. travnja 2024. godine u Centru za manifestacije i kulturu vodili su Kimberly Cittar i Marko Lukas Miloš, učenici OŠ Rivarela, a prisutne su pozdravili Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije, te Mirela Barbaroša Šikić, predsjednica Državnog povjerenstva Škole stvaralaštva, koja je predstavila voditelje radionica.

 „Pripreme za Novigradsko proljeće započinju puno prije samog susreta u Novigradu. Učenici i učitelji prijavljuju se za sudjelovanje u jednoj od radionica jezično-umjetničkoga područja – zvuka, riječi, slike ili pokreta. Radionice vode umjetnici – plesači, glazbenici, glumci, redatelji, dramaturzi, slikari…, a ove godine prvi put imamo i kiparsku radionicu. Za Školu je specifična kontinuirana suradnja radionica tijekom svih dana rada, a sve napravljeno i stvoreno u radionicama može se vidjeti i čuti u prostorima OŠ Rivarela, na koncertu u crkvi sv. Pelagija u četvrtak te na svečanosti zatvaranja u programu sudionika, učitelja i voditelja radionica.“ izjavila je predsjednica Državnog povjerenstva Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće Mirela Barbaroša-Šikić.

Svih ovih godina mnoštvo je učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo u Školi stvaralaštva, mnogi od njih danas se profesionalno bave nekim od umjetničkih područja, a dio njih vraća se u Novigrad vodeći neku od radionica. Među mentorima i voditeljima ovogodišnjih radionica skrivaju se uspješni učitelji ili koreografi, književnici, novinari, likovni, glazbeni ili filmski umjetnici, a brojna su uspješna i prepoznatljiva imena nekadašnjih polaznika Novigradskog proljeća. U 34 godine rada od gotovo sedam tisuća polaznika nije moguće poimence istaknuti sve javne i poznate umjetnike koji su u osnovnoškolskoj dobi razvijali svoj talent uz brojne mentore Novigradskog proljeća, ali neki su polaznici bili poznati trombonist, klavirist, skladatelj i aranžer Luka Žužić ili Ivan Pešut, producent i gitarist, višestruki dobitnik Porina koji surađuje sa zvijezdama hrvatske glazbe, pa i svjetski poznati modni dizajner i umjetnik, Juraj Zigman.

Učenici imaju priliku osim individualnoga rada na nekoj svojoj ideji surađivati s drugima, koje najčešće ne poznaju do susreta u Novigradu, družiti se, rješavati svakodnevne situacije, sudjelovati u večernjim programima – ohrabriti se za nešto u što nisu bili sigurni da mogu i da su u tome dobri. Sve to silno je važno za mlade ljude s obzirom na svijet u kojemu živimo.

 Polaznicima radionica vrijeme je na Novigradskom proljeću ispunjeno u punini,  na radionice se dolazilo dva puta dnevno, ujutro i popodne, a njihovo slobodno vrijeme  animirali su studenti učiteljskog fakulteta. U večernjim aktivnostima uvijek je organiziran zabavni program kao talent show,  kviz te razna ostala natjecanja u pjevanju i plesu.

Literarne i glazbene radionice predstavile su svoje radove na temu Kruga u četvrtak 11. travnja 2024. na Glazbeno–poetskoj večeri u crkvi sv. Pelagija, a u petak 12. travnja u CMIK-u pored izložbe radova likovne i scenske radionice, predstavljen je zajednički performans u obliku teatra na Svečanom zatvaranju Škole stvaralaštva. 

Sve što biste željeli dodatno saznati o Novigradskom proljeću, možete pronaći na internetskoj stranici, društvenim mrežama (Facebook, Tik Tok, Instagram) ili na Youtube kanalu.

Polaznici obožavaju Novigradsko proljeće i na samom kraju bilo je mnogo suza i obećanja da će ponovno doći.

Autori teksta: Hana Mršić, Luka Budimir, Thomas Velčić, polaznici radionice Novine na internetu na Novigradskom proljeću 2024. 

Autori fotografija: Ela Vlahek, Evan Andreašić, Lovro Hlača, Melani Pejić, Mura Kanizaj, polaznici foto radionice na Novigradskom proljeću 2024.

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Masline i  oblaci u izvedbi sudionika Agatinog slikarskog susreta

Foto Maximvs

Porečki Maximvsi na Kantridi osvojili četiri medalje