in

Od 1. travnja poskupljenja plina i struje, te smanjenje PDV-a – Donosimo sve detalje

Foto Vlada RH

Vlada RH pripremila je paket mjera vrijedan 4,8 milijardi kuna koji će značajno ublažiti očekivani rast cijena plina i struje od travnja zbog situacije na globalnim tržištima. U usporedbi s drugim državama u EU radi se o jednom od najvećih paketa pomoći, a mjere stupaju na snagu prvi travnja zato jer se u Hrvatskoj trošak nabave plina određuje za regulacijsku godinu i već je određen za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022.

Osim potpore građanima i poduzetnicima ide se u značajno snižavanje PDV-a, povećanje opsega i iznosa socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata te potpore pružateljima socijalnih usluga, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima. Više o cijelom paketu čitajte na https://bit.ly/3uSI9B4

S obzirom na očekivani rast cijena plina i struje od ovog mjeseca danas stupa na snagu sveobuhvatni paket mjera predstavljen sredinom veljače kojim će se taj rast cijena značajno ublažiti. Donosimo detaljno na koje će se proizvode i usluge smanjiti PDV, tko će dobiti potpore za plin, koje su socijalne i naknade za umirovljenike, ribare, poljoprivrednike…

SMANJENJE PDV-a:

📌 Stopa PDV-a na plin smanjena je s 25% na 5% do 31. ožujka 2023., a nakon toga na 13%.

📌 S 25% na 13% snižena je stopa PDV-a za grijanje iz toplinskih stanica, na ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku.

📌 Smanjen je PDV i na niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – s 13% na 5% na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu i troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) te s 25%na 5% na maslac i margarin.

📌 PDV na menstrualne potrepštine je snižen s 25% na 13%, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25% i 13% na 5%.

POTPORE GRAĐANIMA I PODUZETNICIMA ZA PLIN:

📌 Uz smanjenu stopu PDV-a građanima će se subvencionirati i dio cijene plina s 10 lipa po kWh. Taj će se iznos iskazivati na računu posebnom stavkom, a opskrbljivači će zahtjev za nadoknadom za popust slati Ministarstvu gospodarstva, koje će ga podmirivati svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023.

📌 Potporu će dobiti i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh i za njih će iznositi 15 lipa po kWh. Prijave za tu potporu će se primati kroz online aplikaciju koja je od danas dostupna na web stranici agencije HAMAG-BICRO.

SOCIJALNE NAKNADE ZA UGROŽENE KUPCE ENERGENATA I NAKNADE ZA PRUŽATELJE SOCIJALNIH USLUGA:

📌 Naknada za električnu energiju za ugrožene kupce proširuje se i na plin te se udvostručuje maksimalni mjesečni iznos s 200 na 400 kn.

📌 Isto tako, proširuje se definicija ugroženih kupaca energenata na korisnike nacionalne naknade za starije osobe.

📌 Za 46.000 pružatelja usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka mjesečna naknada će iznositi od 1.000 do 4.000 kn.

📌 Pravo na naknadu imat će i udomiteljske obitelji, a riječ je o mjesečnoj naknadi od 400 kn za 2.570 udomiteljskih obitelji i 6.000 korisnika.

NAKNADA ZA UMIROVLJENIKE:

📌 Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kn dobiti će jednokratnu naknadu u iznosu od 1.200 kn, oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kn će dobiti 900 kn, s mirovinom od 2.000 do 3.000 kn 600 kn, a oni s mirovinom od 3.000 do 4.000 kn dobit će naknadu od 400 kn.

📌 Korisnicima hrvatske mirovine će se pripadajući iznos isplatiti najkasnije u svibnju, a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu najkasnije u srpnju 2022.

POTPORA ZA POLJOPRIVREDNIKE I RIBARE:

📌 Poljoprivrednici će dobiti potpore za nabavu umjetnog gnjojiva.

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će se zahtjevi za potpore podnositi do 15. svibnja i za tu je namjenu osigurano 200 milijuna kuna, a predviđa se da će obuhvatiti 88.000 gospodarstava.

📌European Commission je odobrila hrvatski Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi, vrijedan 75 milijuna kn.

Izvor Vlada RH

kaštel-tar-tanja kocijančić

TAR: Općina otvorila natječaj za postavljanje štandova

Foto KK Poreč - dječaci

Uspješan vikend porečkih košarkaša – Igrali u novim dresovima zaštićenog dizajna