in

Na snazi nova pravila za električne romobile, nema više vožnje bez kacige

Nova pravila u cestovnom prometu vezana za električne romobile. Photo: Fran Rubil/PIXSELL

U subotu, 30. srpnja, na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine, broj 85/2022), kojim se uvode značajne novosti u zakonsku regulativu na području sigurnosti prometa na cestama.

Riječ je o obuhvatnim izmjenama krovnog zakonskog propisa o sudjelovanju u prometu na cestama, za koje su učinjene detaljne preliminarne analize kako bi se postojeće prakse unaprijedile iz svakog, za veću sigurnost i praktičniju vožnju, potrebnog rakursa te su u izradi konzultirane sve povezane struke i institucije, kao i građani. U nastavku donosimo neke od najvažnijih izmjena:

Nova kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo

Po prvi se puta naime zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikli, segwaya i slično, koji se svrstavaju u posebnu kategoriju vozila, za koju je uveden i zajednički izraz – osobno prijevozno sredstvo.

Osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Zbog ovakvog definiranja navedenih prijevoznih sredstava i uvođenja novog izraza, prilagođene su i ostale odredbe Zakona koje se odnose na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Novi Zakon propisuje pravo i način korištenja površina po kojima se mogu kretati te uvjete koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu.

Također, vozači osobnog prijevoznog sredstva, kao i vozači bicikala, sukladno novom Zakonu, ne smiju  upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. U slučaju kršenja propisane obveze, propisana je sankcija, odnosno novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Novim Zakonom, dodatno se propisuju površine kojima je vozač dužan prilagoditi brzinu kretanja vozila. Tako su u Zakon uvedene tzv. „druge površine“, kako bi regulativa i u tom dijelu bila primjenjiva i na nove kategorije vozila, odnosno na osobna prijevozna sredstva.

Uz to, vozačima B kategorije novi Zakon omogućuje upravljanje motornim triciklima na području Hrvatske, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

K tome, izmjenama Zakona dodane su odredbe koje će vozačima električnih vozila olakšati svakodnevno korištenje. Dakle, zabranjeno je parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila. Tako će svako parkirano vozilo na punionici, koje se istovremeno ne puni, biti premješteno parking službom te će dobiti kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 300 kuna. Također, usluga premještanja vozila u brojnim gradovima košta i preko 500 kuna pa parkiranje na punionicama nikako nije isplativo, piše tportal.hr.

“Ovakva promjena Zakona će svim vozačima električnih vozila olakšati svakodnevno korištenje svojih vozila. Naime, brojni vozači su u posljednjih nekoliko godina koristili priliku da parkiraju na punionicama kako bi izbjegli naplatu parkinga. No na taj način se vozačima električnih vozila oduzimala prilika da napune svoje vozilo čak i kad je punionica slobodna pa smo dugo vremena očekivali donošenje ovakve odluke”, objasnio je Hrvoje Prpić, predsjednik nacionalne udruge za e-mobilnost Strujni krug, piše tportal.hr.

Arhiv TZ Novigrad - Lunasa 2019.

NOVIGRAD: Astro party Lunasa za sve koji vole zvijezde i mistiku

Lions klub Novigrad - Primopredaja uređaja - Foto Grad Novigrad

Lions klub Novigrad donirao školama tri Play Attention uređaja