in

Održani Info dani za istarske udruge – na novom natječaju za ideje osigurano 187.500 kuna

Ovogodišnji bogati program Info dana za udruge u Istri bio je posvećen glavnoj potrebi današnjice – novim promišljanjima o razvoju društva, te poticanju sudionika na proaktivno djelovanje u svojim zajednicama, priopćila je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja svojim djelovanjem želi jačati i poticati umrežavanje civilnog sektora s javnim i privatnim.

Civilni sektor mora biti svojevrstan korektiv javnom sektoru  i mora ojačati kako bi provodio javne politike i razvijao razne programe, usluge i proizvode koji će doprinijeti jačanju zajednica i podizanju kvalitete života u istima.

Upravo iz tog razloga Zaklada je kroz proteklih 10-tak dana u sklopu Info dana za udruge u Istri održala niz edukacija s ciljem jačanja udruga ali i ostalih dionika u društvu koji surađuju ili žele surađivati s udrugama.

Više od 150 sudionka predstavnika udruga i ostalih zainteresiranih dionika naše zajednice imali su priliku poraditi na sebi i funkcioniranju organizacija u kojima djeluju. Održane su razne edukacije; od onih osnovnih o razlici između udruge i tvrtke, uvoda u djelovanje udruga, brendiranja u zajednici, izrade dobrog pitcha, pa do prikupljanja sredstava putem crowdfunding kampanje i edukacije o medijskoj pismenosti.

-U suradnji s HGK Pula, organizirali smo okrugli stol na temu „Društveno poduzetništvo u Istri“ na kojem smo dobili nekoliko vrlo konkretnih prijedloga na koji način bi bilo najbolje sustavno podržati i poticati razvoj upravo društvenog poduzetništva. U suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održano je i 6 kratkih predavanja o novim promišljanjima o razvoju društva. Promjene u društvu prijeko su potrebne ukoliko želimo razvijati održive zajednice. Potrebno je podržavati nove koncepte, metode, programe, potrebno je podržavati razvoj društvenih inovacija kao mogući odgovor na trenutnu društvenu situaciju. Nova promišljanja o razvoju društva zaista su nužna potreba današnjice. Susrećemo se s problemom nedostatka inovativnih ideja, a upravo su one ključne kako bi razvijali društvene inovacije stoga smo organizirali i radionicu Ranka Rajovića o načinima i metodama razvoja visoke razine misaone operativnosti i povezivanja informacija, čime se dobiva kreativnost i inoviranje. Ove metode pomažu i u organiziranju timskog rada, dolasku do novih ideja i uključivanju rezervnih kapaciteta mozga, poručuju iz Zaklade.

Info dane za udruge u Istri Zaklada organizira svake godine, a ukoliko netko ima dodatna pitanja vezana za  udruge i osnivanje udruga, slobodno ih može kontaktirati na: 052/212-938 ili zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

Za sve koji već imaju ideju, Zaklada je raspisala i Javni poziv za ideje društvenih inovacija „3DI“ koji je otvoren do 23. prosinca u kojem je osigurano 187.500 kuna.

Više na: http://www.civilnodrustvo-istra.hr/

Javni poziv te dio edukacija Info dana za udruge u Istri održano je  u sklopu projekta +Resilient financiranog iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Osim toga, dio edukacija održan je u sklopu Projekta SOS (socijaliziraj – osvijesti – smaozaposli) koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a kojeg Zaklada provodi s Gradom Pula – Pola, Udrugom mladih i Alumni FET Pula, Zakladom Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice.

Porezna inspekcija nadzire Advent u cijeloj Hrvatskoj: Na najvećem udaru četiri djelatnosti

Policajci pomažu djeci s teškoćama i bez skrbi: Humanitarna akcija ”Budi nekom djetetu Sv. Nikola”