in

Općina Kaštelir-Labinci ograničila gradnju ravnih krovova i traži više zelenih površina

Foto Općina Kaštelir-Labinci

Na nedavno održanoj 19. po redu sjednici Općinskog vijeća Općine Kaštelir-Labinci jednoglasno su usvojene brojne odluke, među kojima se najvažnije odnose na izmjene i dopune prostornog plana koje su znatno ograničile gradnju ravnih krovova na području Kaštelira i Labinaca.

Na taj se način i ova općina pridružila drugim lokalnim jedinicama u Istri koje su ovakvu odluku već donijele, s ciljem očuvanja autohtone istarske arhitekture. Izmjene i dopune prostornog plana Općine Kaštelir-Labinci također su donijele novitete u kontekstu koeficijenta iskoristivosti parcela, odnosno, taj je koeficijent smanjen, što za sobom automatski povlači i manje volumene objekata. Ujedno, smanjena je i najveća dopuštena katnost, s P + 2 na P + 1.

– S druge strane, povećali smo za 10 posto obaveznu količinu zelenih površina na parceli te uveli novitet prema kojem je vlasnik parcele dužan za svako parkirno mjesto zasaditi 1,5 stabla, odnosno, visoko drvo. Na taj način želimo dobiti veću kvalitetu tla i više zelenih površina – kaže načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović, dodajući da je izmjenama prostornog plana smanjena i dopuštena visina ogradnog zida, pa se po novom može napraviti maksimalno metar zidanog (čvrstog) dijela plus još pola metra žive ograde.

Što se tiče ostalih odluka kojima se na sjednici bavilo općinsko vijeće, usvojena je odluka o davanju suglasnosti za potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju kreditne obveze za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj. U ovoj adaptaciji financijski sudjeluju sve jedinice lokalne samouprave u Istri, pa tako i Općina Kaštelir-Labinci s ukupnim iznosom od 14.389 eura.

Ujedno, općinsko vijeće odredilo je proračunska sredstva za sustav civilne zaštite u 2023. godini, a prezentirano je i prihvaćeno policijsko izvješće po kojem je stanje sigurnosti u ovoj općini zadovoljavajuće.

Kako bi se pomoglo mladima koji se redovno školuju, usvojena je odluka o sufinanciranju troškova školovanja srednjoškolaca i studenata prema kojoj svi dobivaju 25 eura na mjesec, kroz deset mjeseci u godini, pri čemu je jedini kriterij redovno školovanje. S obzirom na potrebe, općinsko vijeće je odlučilo da će se proširiti kapacitet postojećih grobnih mjesta za novih 68, a odlična vijest za stanovnike naselja Rogovići je da je vijeće usvojilo odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izradu kontejnerskog društvenog doma u naselju Rogovići.

Riječ je o naselju koje je dislocirano od Kaštelira i većine zbivanja, pa će se prema želji mještana urediti mali društveni dom gdje će vrijeme, u različitim aktivnostima, moći provoditi sve generacije. Društveni dom će biti smješten u lijepo opremljenom kontejneru površine 45 m2 koji će imati sanitarni čvor, sustav grijanja i hlađenja, kompletne instalacije te sve što je potrebno za svrhu kojoj će služiti. Vrijednost investicije je 31.231 euro, objavila je Općina Kaštelir-Labinci.

Foto Plava laguna PR

Prva Plava zastava u Hrvatskoj ove godine podignuta u Poreču

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Učenici posjetili Trst i Miramare. Oduševili se poznatom špiljom