in

Pitali smo istarsku policiju kako se zaštititi od cyber kriminalaca – Velik broj hakiranih Facebook profila i pokradenih računa

Ilustracija

U zadnje vrijeme diljem Istre mnogi su se žalili na hakirane profile na Facebooku, ali i na brojne druge prijevare u virtualnom svijetu. Najčešće su im profili „ukradeni“ kako bi se preko njih plasirale svakakve reklame. Dok su neki prošli bez većih posljedica i zbog toga se nisu obraćali policiji, bilo je i onih koji su „nasjeli“ na raznorazne oglase i ostali bez novaca. Posebic je problem ako su građani naivni i nepoznatima daju svoje osobne podatke. Koliko je zapravo zaprimljeno takvih prijava i na koji se način zaštititi pitali smo Policijsku upravu istarsku.

Ilustracija

-Što se tiče hakiranja Facebook profila i prijevarama putem te društvene  mreže, obavještavamo Vas kako je u ovoj godini na području PU istarske evidentirano osam kaznenih djela (četiri kaznena djela računalne prijevare i četiri kaznena djela prijevare) koja su počinjeni putem Facebooka. Za očekivati je da postoji tamna brojka, s obzirom da velik broj građana ne prijavljuju takve događaje, smatrajući da su djelomično sami krivi za to što su prevareni ili zbog osjećaja srama, navode iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Načini izvršenja navedenih kaznenih djela su različiti – od kupovine raznih proizvoda putem oglasa objavljenim na društvenoj mreži do stvaranja virtualnih ljubavnih veza u cilju pribavljaju materijalne koristi počinitelju u ime „ljubavi”, navode iz policije.  

-Potrebno je naglasiti da je Facebook kao društvena mreža kod ovakvih događaja samo sredstvo komunikacije između počinitelja ili žrtve, ili mjesto gdje počinitelji vrebaju svoje žrtve. Takva komunikacija može započeti na bilo kojoj društvenoj mreži, platformi, putem elektroničke pošte ili aplikacija za razmjenu tekstualnih i multimedijalnih poruka. Dovoljno je, pregledavajući internetske stranice, naići na primamljiv oglas na koji se građani jave, nakon čega započne komunikacija, a kojom prilikom kasnije građani postanu žrtve internetske ili računalne prijave.

Policija u slučaju zaprimanja dojava građana, u kojima su na bilo koji način prevareni putem interneta provode izvide u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja te utvrđivanju počinitelja. Većinom se radi o stranim pružateljima usluga, platformama ili internatskim stranicama kada je nužno zatražiti podatke putem međunarodne policijske suradnje. Ukoliko je do počinjenja kaznenog djela došlo na području Republike Hrvatske, provođenje kriminalističkih istraživanja je puno lakše, s obzirom da se jednostavnije dolazi do potrebnih podataka i informacija koje vode do počinitelja, navode iz policije.

Razlog velikog broja internetskih i računalnih prijevara krije se u neznanju i neopreznosti građana, ali i u lukavosti počinitelja da iskoristi naivnost i ranjivost žrtve ili želje za brzom zaradom na laki način, a posebice na njihovim  informatičkim vještinama. U prilog ide i trenutna situacija koja nas je primorala da većinu stvari rješavamo putem interneta, kao što je kupovina i stvaranje socijalnih kontakata.

-Počinitelja kaznenih djela na internetu će uvijek biti i na razne načine će pokušavati doći do žrtve i materijalne koristi. Prateći oblike počinjenja  kaznenih djela uviđamo da su počinitelji kreativni u svojim nastojanjima da prevare ljude i iz samih pokušaja kaznenih djela gdje nije došlo do materijalne štete. Apeliramo ovom prilikom na građane da budu pažljivi prilikom kupovine na internetu, da uvijek prvo posumnjaju u „dobre reklame”, „jeftine proizvode”, „on-line brze kredite”, „sigurno ulaganje u  kriptovalute”, kao i „ljubavne ponude američkih vojnika” i „osvajanje velikih iznosa na lutrijama ili nasljedstvima”.

Osobne podatke nipošto ne davati nepoznatim ljudima, na način da npr. fotografiraju sve osobne dokumente ili bankovne kartice i pošalju kako bi sudjelovali u nagradnoj igri. U tom slučaju njihovi podaci mogu biti zlouporabljeni za izvršenje nekih drugih kaznenih djela. Redovito mijenjanje lozinki, zaštita računalnih programa antivirusnim i drugim programima, i oprezno otvaranje sumnjive e-poruke također mogu pomoći u stvaranju preduvjeta da ne postanete žrtva prijevare, poručuju iz policije.  

Iako su, kažu iz policije, upoznati s nedavnim javnim objavama da je došlo do ”curenja” osobnih podataka Facebook korisnika, kojom prilikom je navodno kompromitirano više tisuća korisnika iz Hrvatske, nemaju saznanja da bi se neka od prijava građana dovodilo u vezu s time.

-Ponekad se dogodi da građani prijavljuje neka „čudna događanja na svojim korisničkim računima”, no kasnijim se provjerama uspostavi da je došlo do neopreznog korištenja podataka ili greške operatera. „Čudna događanja” nisu uvijek nečije hakiranje profila. Često je prisutna informatička needuciranost.

Građane je potrebno educirati i permanentno upozoravati na zamke koje prijete internetom. Podizati svijest građana na način da ih se upozna o načinima na koji mogu biti prevareni. Građanima uvijek savjetujemo da budu oprezni prilikom otvaranja e-poruka nepoznatih pošiljatelja, da drugim osobama ne odaju svoje osobne podatke ili podatke korisničkih računa, naročito podatke s bankovnih kartica.

Bitno je svoje korisničke račune zaštiti dvostrukom autentifikacijom i naravno ne odavati lozinke, koje moraju biti visoke razine sigurnosti.

Uvijek biti na oprezu kada stupaju u komunikaciju s nepoznatim osobama koje se lažno predstavljaju, kao i da posumnjaju u poruke ili oglase kojima im se nudi laka zarada, brzi krediti, jeftini proizvodi ili dobici na lutriji kao i velika nasljedstva. U par klikova i provjerom podatka putem otvorenih izvora može se doznati je li se dogodilo nekome nešto slično, što je prvi korak samozaštite, zaključuju iz PU istarske.

Policija upozorava na prijevaru: Ako ste primili ovakvu poruku ne odgovarajte

U Istri sedam novozaraženih, ima izliječenih i preminulih