in

Suradnja Marčanaca i Nijemaca: DVD dobio vrijedno vozilo. Novost i puno mladih vatrogasaca

Foto DVD Marčana - novo vozilo iz Njemačke

Nakon tri godine DVD Općine Marčana pojačao je vozni park novim vatrogasnim kamionom koji će uvelike pomoći radu društva.

Novo vozilo stiglo iz Njemačke - Foto DVD Marčana
Novo vozilo stiglo iz Njemačke – Foto DVD Marčana

Naime, suradnja Općine Marčana i općine Bischofsmais u Njemačkoj traje već duži ni godina. Na inicijativu Damira Bedrine, koji je rodom iz Raklja (Belavići), a živi u njemačkom mjestu Bischofsmais ostvareni su prvi kontakti s  tom općinom, te su preko KUD-a Mate Balota započele prve službene posjete tom kraju i regiji. Kako je KUD u više navrata sudjelovao na međunarodnoj smotri folklora Drumherum, uslijedio je uzvratni posjet, te su Marčanci ugostili delegaciju Općine Bischofsmais. I tu je krenula zajednička suradnja, prijateljstvo i potpisivanje povelje o prijateljstvu i bratimljenju općina. Suradnja se nastavila i preko škola i vrtića, a napose preko Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Marčana, saznajemo u razgovoru s predsjednika DVD-a Klaudija Knapića.

-Zahvaljujući izuzetnom zalaganju načelnika Općine Bischofsmais Waltera Nirsch i Damira Bedrine,  DVD Marčane opremio je svoje društvo vozilima koji su od posebnog značaja za kompletno istarsko vatrogastvo, a posebno za ovo područje Općine Marčana.

Foto DVD Marčana
Foto DVD Marčana

Prije 3 godine vatrogasci Bischofsmaisa su nabavili novo vatrogasno vozilo, te su svoje navalno vozilo Mercedes Benz s kompletnom opremom za sve intervencije po vrlo povoljnoj cijeni prodali našem DVD-u, koje je do tog trenutka raspolagalo malim vatrogasnim kamionom TAM 80 proizveden 1983. godine, a kojeg im je ustupio na korištenje DVD Pula, ispričao je Knapić.

Uz kamione koje su kupili, od tog istog društva su Marčanci dobili na poklon vrijedne pumpe za ispumpavanje vode uslijed poplava, kao i vatrogasnu opremu i vatrogasna odijela za mladež i odrasle.

Ove dane su upravo dovezli i DVD-u se priključio još jedan član, a to je kamioncin IVECO Deili za prijevoz opreme i 7 članova posade. Kamioncin će ovom društvu služiti za više namjena, upravo zbog angažiranosti članova u više aktivnosti. Prvenstveno će ga koristiti za prijevoz vatrogasne opreme pri vatrogasnim intervencijama, ali isto tako pri akcijama čišćenja protupožarnih puteva, ekoloških akcija, koje marčanski vatrogasci konstantno održavaju, ali i za organizaciju manifestacija i fešti na području cijele općine.

Foto DVD Marčana
Foto DVD Marčana

-Ujedno su Marčanci involvirani u rad Gradske organizacije Crvenog križa Pula, te su im u više navrata pomagali u prijevozu namirnica i opreme, hrane u pučkoj kuhinji, bolesničkih kreveta potrebitima, namještaja za socijalne potrebe i ostalog. Za vrijeme pandemije Covid 19  svojim kombijem smo bili na raspolaganju mještanima Općine Marčana za sve što je bilo potrebno – od hrane, lijekova, goriva, kao i PVZ-u Pula pri prijevozu sanitarne i zaštitne opreme za Istarske domove zdravlja, staračke domove na području Puljštine, prevozili smo hranu žurnim službama, namirnice ljudima na kućne adrese i sve potrebno.

Nakon razornog potresa koji je zadesio Petrinju i okolicu, više od 10 puta su Marčanci vozili namirnice i potrebne stvari žiteljima tog područja. Za sve te aktivnosti u slučaju potrebe od sada će obavljati upravo tim novim kamioncinom kojeg smo dovezli iz Njemačke, pojašnjava Klaudio Knapić.

Marčanski su vatrogasci, kao i svi istarski vatrogasci ove godine bili izuzetno aktivni, jer to područje ne pamti ovakav razmjer intenzivnih požara, kao šta je to bilo ovog ljeta. Usprkos turističkoj sezoni i zauzetosti članova svojim obavezama, nije bilo požara na koji se nisu odazvali u svojoj Općini, kao i u susjednim Općinama.

Foto DVD Marčana
Foto DVD Marčana

Ujedno su članovi i članice DVD-a Marčana ove godine uspjeli sudjelovati na više vatrogasnih međunarodnih takmičenja na kojima su pokazali izvrsnu spremnost i vještinu. Sudjelovali su na takmičenju kod prijatelja u Dravogradu u Sloveniji, Novom Sadu u Srbiji, zatim u Bolu na otoku Braču, kao i već tradicionalno u Medulinu na Medulin offroadu. Na svim tim takmičenjima su postigli zapažene rezultate, a poseban značaj je to što se natjecali upravo mladi članovi.

-Velika stvar jest što stalno radimo s mladima, tako da smo upravo prijavili 13 novih članova za polaganje ispita za zvanje vatrogasac, a u tijeku su i upisi za vatrogasnu mladež DVD-a. Aktivnosti se nastavljaju i nadalje. A sama činjenica da se društvo pomlađuje je garancija da marčansko vatrogastvo, volontarijat i davanje sebe zajednici nije upitno u našoj općni, zaključio je Klaudio Knapić.

prometna policija foto mup

U srijedu nadzor korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Tar - Tekuće zeleno zlato Istre udruge Olea - Svi pristigli uzorci na analizu - Foto Tanja Kocijančić

TAR: Istarska udruga maslinara Olea organizira “Tekuće zlato Istre”