in

U srijedu nadzor korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Foto - Ilustracija MUP

Sutra, 9. studenoga 2022. od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će u srijedu, 9. studenoga 2022. od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Na području PP Pula tijekom deset  mjeseci 2022. godine, zabilježena je 561 prometna nesreća, što je 6 % više od usporednog razdoblja 2021. godine.

U prometnim nesrećama tijekom deset mjeseci 2022. godine smrtno je stradalo pet osoba (četiri vozača osobnih automobila od kojih dvoje nije koristilo sigurnosni pojas tijekom upravljanja vozilom i jedan vozač motocikla), teške ozlijede zadobilo je 47 osoba, a lakše ozlijede zadobilo je 212 osoba.

Tijekom izvještajnog razdoblja utvrđeno je 12628 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 1992 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 2897 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. U tom kontekstu naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Foto TZ Buje - Momjan

MOMJAN: U subotu pješačenje putovima Muškata momjanskog

Foto DVD Marčana - novo vozilo iz Njemačke

Suradnja Marčanaca i Nijemaca: DVD dobio vrijedno vozilo. Novost i puno mladih vatrogasaca