in

Počelo rušenje bespravnih objekata u Istri. Prvi na udaru Rovinj

Rovinj 8.3.2023. Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

U Rovinju je danas počela velika akcija rušenja bespravne gradnje u Istri. Srušen je prvi od 14 objekata koje će država ukloniti u narednih dana. Kako je na početku akcije rekao glavni državni inspektor Andrija Mikulić, danas su građevinski inspektori u Istri zatvorili 100. gradilište, a u zadnja tri tjedna dvoje vlasnika su sami uklonili svoje nelegalne objekte, objavio je Jutarnji list 8. ožujka 2023. Objekti će se uklanjati na području Rovinja, Umaga i Ližnjana.

– Tu nije kraj. Sada smo u postupku izdavanja rješenja o uklanjanju. Nakon što inspektor ispiše rješenje, stranka ima određeni rok da se očituje na zapisnik. Kada to prođe, idemo na novčane kazne, a onda na uklanjanje. U slučaju onih koji su odlučili sami ukloniti objekte kako ih se ne bi teretilo za troškove, inspektori prate tijek njihova uklanjanja, kazao je Mikulić novinarima prije odlaska na prvo gradilište u Rovinju.

Plan je da se svaki dan sruši po jedan ilegalni objekt. Vlasnica vikendice nije bila na licu mjesta, ali je bio njezin odvjetnik koji tvrdi da je objekt legaliziran. S druge strane, građevinski inspektori sumnjaju u vjerodostojnost tih dokumenata. I sam je državni inspektor kazao kako su naišli na brojne dokumente za koje vjeruju da su falsifikati čime će se baviti neke druge institucije, piše Jutarnji list.

Spomenimo da je nedavno Državni inspektorat na čelu s Mikulićem najavio da će na području Istre krenuti s rušenjem te da će za početak ukloniti 14 bespravno sagrađenih objekata – tri nedaleko Umaga, pet oko Rovinja te šest na lokaciji Ližnjana. Sukladno zakonskim propisima bespravnim graditeljima omogućeno je da sami uklone svoje objekte. Ako to ne naprave, uklonit će ih Državni inspektorat putem trećih osoba na njihov trošak.

U ovim nadzorima građevinski inspektori koriste i nove tehnologije. Uz pomoću drona iz zraka snimaju područje nadzora.
 
‘Kamerom iz zraka snimimo sporne parcele, kasnije ih usporedimo s katastrom i ostalim snimkama. Ovdje konkretno vidimo mnogo promjena, čak 98 spornih lokacija, a naši inspektori su ih ovih dana obišli 45 i izdali isto toliko rješenja o zabrani gradnje’ rekao je Mikulić.
 
“Nećemo stati, dolaze novi inspektori i ovakav način rada bit će kontinuiran. Nedopustivo je da u poljoprivrednoj zoni imate zidane objekte’ poručio je Mikulić iz Istre.
 
Također je napomenuo kako je do sada na tom području uklonjeno oko 130 bespravnih objekata te je dodao da je od istih naplaćeno oko 10,5 milijuna kuna kazni, objavio je Državni inspektorat nedavno u priopćenju.

Foto Umjetnička škola Poreč

Porečki Harmonikaški orkestar osvojio I. nagradu na hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa

Foto Grad Poreč

POREČ: Na čelu skoro svih gradskih ustanova, odjela i tvrtki stoje upravo – žene!