in

Policija objavila zadnji rok za prijavu zračnog oružja C kategorije – kazne do 40.000 kuna

Ilustracija

Krajnji rok za prijavu zračnog oružja C kategorije je 1. studeni 2019. godine 

Stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (NN 94/18), 1. studenoga 2018. godine prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, a koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, u članku 79. stavak 6. propisao je da građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju (Narodne novine br. 63/07., 146/08. i 59/12.) bilo razvrstano u D kategoriju su dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Stoga, policija poziva građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta koja obavlja i upravne poslove u zakonskom roku, odnosno do 1. studenoga.

Za nepridržavanje gore opisanih zakonskih obveza propisane su novčane kazne za fizičke osobe od 1.000 do 40.000 kuna”, stoji u priopćenju policije.

Sve oružje i streljivo kategorije C, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe, objavila je Policijska uprava istarska.

auto policija provala

NA METI LOPOVA BAŠ SVE: Iz auta ukrao maslinovo ulje i marmeladu

POREČ: Startao 1. međunarodni sajam graditeljstva PROMOARH – u ponudi do subote 70 izlagača s 200 brendova, brojne stručne edukacije i predavanja