in

Policija za vikend ide u pojačanu kontrolu prometa, objavili na što će posebno paziti

Foto MUP

Policija je danas objavila da ovog vikenda kreću u pojačanu kontrolu prometa. U kontrolu prometa bit će, objavio je MUP, uključen maksimalno raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i drugo.

Upozoravaju na vlažne i skliske kolnike

Idućih će dana u Hrvatskoj biti osjetno toplije, na moru i pretežno sunčano vrijeme. Povremeno više oblaka bit će na sjevernom Jadranu, uz malo kiše koja će povremeno padati i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, u gorju i jak, a na Jadranu jugoistočnjak.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

U takvim uvjetima, policija posebno upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Vozače podsjećaju kako je na velikom broju autocesta i državnih cesta, koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Na što će posebno paziti

Policija najavljuje da će ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice kada su u pitanju tzv. “četiri glavne ubojice u prometu” – alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Pripazite, ove sjemenke povlače se iz trgovina

STUH od Vlade traži nastavak isplaćivanja potpora