in

STUH od Vlade traži nastavak isplaćivanja potpora

Hotelski restoran - Foto Valamar

Sindikat turizma i usluga Hrvatske uputio je Vladi Republike Hrvatske pismo u kojem se traži nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu. Prvenstveno se od Vlade traži da se isplate potpore za ožujak i travanj, jer još uvijek nije potvrđeno kako će biti isplaćene.

“Sindikat turizma i usluga Hrvatske traži od Vlade RH nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu kako bi se spasilo što se spasit može i kako bismo, ako već ne možemo ovu, a onda barem sljedeću turističku sezonu dočekali spremni i s brojem zaposlenih potrebnim i dovoljnim za pružanje kvalitetne turističke i ugostiteljske usluge” – stoji u pismu kojeg potpisuje predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

U STUH-u su nadalje svjesni kako se gospodarstvo u RH nalazi u dubokoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19 i kako je malo koja grana gospodarstva pošteđena negativnih učinaka pandemije. No isto tako svjesni su i činjenice da turistička sezona i općenito turizam kao takav donose Hrvatskoj znatan prihod od dolazaka stranih turista.

Udio turizma u hrvatskom GDP-u iznosi gotovo 20% (što Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u Europi po udjelu GDP od turizma u ukupnom gospodarstvu zemlje), a u posljednjoj turističkoj sezoni prije pandemije samo u prvih devet mjeseci prihod od dolazaka stranih turista u Hrvatsku iznosio je gotovo 9 i pol milijardi eura. Sve to ukazuje na važnost turističkog sektora na gospodarstvo Republike Hrvatske, te stoga i na važnost očuvanja radnih mjesta u turizmu, stoji u pismu STUH-a.

“Prvenstveno vas molimo da isplatite potpore za mjesece ožujak i travanj jer još uvijek nije potvrđeno da će biti isplaćene. No, mišljenja smo da, nažalost, to neće biti dovoljno jer je već sada jasno da će ovogodišnja turistička sezona biti loša i da će trebat uložiti sva raspoloživa sredstva kako bismo uspjeli ‘dogurati’ do sezone 2022. godine.”

Na kraju Andrić, u ime 100.000 zaposlenih u turizmu još jednom moli da se poduzme sve kako bi se sačuvala radna mjesta i osigurao normalan početak turističke sezone 2022. godine.

Policija za vikend ide u pojačanu kontrolu prometa, objavili na što će posebno paziti

Istarski stožer – U subotu 6 novih slučajeva, manji broj pacijenata na Covid odjelu u bolnici