in

DAMIR GRUNBAUM IZ ŽIVOG ZIDA: Skandalozne uzurpacije obale u Savudrijskoj vali, nadležno ministarstvo ne poduzima ništa

Foto: Živi zid

U Savudrijskoj vali, točnije u naselju Crveni Vrh, kilometri obale, javnog pomorskog dobra pretvoreni su u privatne plaže vikendica ( čitaj vila) i privatne vezove za jahte i barke. Obalom se ne može kretati, jer je većina tih uzurpiranih privatnih plaža ograđena. Ako netko i pokuša – vlasnici ga potjeraju. To smo saznali iz bezbrojnih svjedočenja lokalnog stanovništva, priopćio je danas medijima županijski vijećnik Živog zida Damir Grunbaum iz Umaga.

Nakon što je Živi zid srušio ogradu na obali Kravljeg rta na južnom ulazu u Umag koja je priječila prolaz prema više od tri kilometra prekrasne obale i 100 hektara javnog dobra, dodaje Grunbaum, ostali su iznenađeni razmjerima okupacije obale, pomorskog javnog dobra na obalama Savudrijske vale.

-Tu je više od pet kilometara obale amputirano, nepristupačno građanima! 
Prilaz obali je kilometrima zatvoren osim na jednom mjestu, međutim i taj je prilaz za vikendice koje nisu u prvom redu, jer je na betonskim sunčalištima i molićima utisnuto ime vikendice i/ili kućni broj. Redovi vikendica uz obalu opasani su visokim ogradama. Neke se ograde, tj. kameni zidovi nalaze na pomorskom dobru. Na ulazu u jednu od ulica je postavljen znak o zabranjenom pristupu vozilima, ljudima i psima. Ta je ulica zatvorena kapijom. Uzurpacije na sve strane. Ministarstvo pomorstva, koje jedino ima inspekciju i oruđe kojim može tome stati na kraj, ne čini ništa. Kaos. Sramota. Grad nema nikakvih ovlasti nad pomorskim dobrom. Zakon o legalizaciji je pomogao da se ovdje legalizira bezakonje, nanizao je čelnik istarskog Živog zida.

Ostali zakoni RH se ne poštuju i nitko  ih ne sprovodi, nastavio je on i istaknuo da turističko naselje Skipper na svojoj plaži ne poštuje ugovor kojim je dužan omogućiti slobodan pristup svim građanima, a ne samo gostima. Postavili su i žičanu ogradu. Plovilima, ako nisu gosti hotela, onemogućeno je sidrenje, objasnio je Grunbaum situaciju na terenu.
-Welcome to Croatia, welcome to Istria, welcome to EU! Zapitajte se je li ikada neka stranka pokrenula ovo pitanje? Nije i neće, bitni su im njihovi novčanici i politička moć, naglašava vijećnik Županijske skupštine i napominje da je sve fotografirano da je sve fotkano za vrijeme velike oseke te je more skoro metar niže od uobičajene razine.

IVAN VESNAVER IZ POREČA ČUVAR JE ISTARSKOG DUHA I TRADICIJE – Njegove vrijedne ruke izradile su u 30 godina više od 3.000 kažuna

VELIKE PRIPREME ZA 30. ATP TURNIR U UMAGU: Goran Ivanišević i Patrick Rafter 17. srpnja igraju revanš velikog wimbledonskog finala