in

Demetlika: Kolinda Grabar Kitarović degradira instituciju Predsjednika Republike Hrvatska

Tulio Demetlika (Foto: Press IDS)

U današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika osvrnuo se na izjavu predsjednice Grabar Kitarović o pozdravu “za dom spremni” i njenoj očitoj namjeri da svoje pogrešne poteze svali na svoje savjetnike.

Demetlika je podsjetio kako je predsjednica prije dvije godine pozdrav „za dom spremni“ okarakterizirala kao stari hrvatski pozdrav.

– Svi se još sjećamo ožujka prošle godine kada je gospođa predsjednica boravila u Argentini gdje je održala govor u kojemu je pripadnike ustaškog pokreta koji su nakon Drugog svjetskog rata izbjegli u tu zemlju nazivala domoljubima koji su ondje potražili slobodu, naveo je Demetlika.

Također, istaknuo je da Grabar Kitarović prilagođava svoje izjave i stavove ovisno o prilici u kojoj se nalazi jer kada primjerice dođe u Istru govori o svojem nonetu i noni partizanima koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu, na što je ona osobito ponosna.

Naglasio je da je takvo ponašanje osobe koja obnaša dužnost Predsjednice Republike krajnje nevjerodostojno.

– Sad kad je predsjednica konačno ustanovila da je ustaški pozdrav-ustaški pozdrav, sad kad su i susjedne države izglasale zakone kojima se kažnjava promicanje ustaških simbola, sad kad je i pučka pravobraniteljica poručila da je državna vlast odgovorna za toleriranje ustaštva, nije li vrijeme da konačno cijelom svijetu poručimo da je i u Hrvatskoj završio II. Svjetski rat, kazao je Demetlika.

Zapitao se kako osoba koja ne poznaje elementarne povijesne činjenice ili ih pak svjesno iskrivljava ovisno o prigodi u kojoj se nađe, uopće može obnašati dužnost Predsjednice države.

– U članku 94. Ustava Republike Hrvatske stoji da: „Predsjednik RH predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, a, nažalost, u slučaju aktualne predsjednice možemo reći da „Kolinda Grabar Kitarović degradira instituciju predsjednika RH u zemlji i inozemstvu“, zaključio je Demetlika.

Autor: Press IDS

Evo kako će izgledati novi shopping centar na porečkoj Facinki!

Večeras Poreč proglašava svoje najbolje sportaše, klubove, trenere i sportske djelatnike