in

Europska unija dogovorila ublažavanje restrikcija pred ljetnu sezonu

Članice Europske unije dogovorile su se o ublažavanju restrikcija putovanja tijekom ljeta te će u potpunosti cijepljeni turisti biti oslobođeni karantene ili izolacije, a uz to će se proširiti popis europskih regija iz kojih je sigurno putovati. Veleposlanici iz 27 članica EU-a odobrili su prijedlog Europske komisije po kojemu osobe koje su primile zadnju dozu cjepiva prije 14 ili više dana, ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu europsku zemlju.

Restrikcije za druge putnike trebale bi biti utemeljene na epidemiološkoj situaciji u zemlji iz koje se putuje. Revidirane smjernice donesene su u vrijeme kada EU uvodi certifikate kojima će se potvrđivati je li osoba cijepljena ili je stekla imunitet nakon što je preboljela Covid ili je pak testirana negativno na koronavirus. Sustav na razini EU bi trebao biti spreman za primjenu 1. srpnja, iako su neke zemlje, među njima Hrvatska, već ranije omogućile interoperabilnost svojih sustava.

Uz ublažavanje ograničenja putovanja, preporučuje se i podizanje limita za incidenciju koja određuje koje je određena regija boje. Zelene regije tako bi trebale imati 14-dnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika ne više manju od 25 nego manju od 50, uz udio pozitivnih među testiranima manji od 4 posto, odnosno nižu od 75 novozaraženih uz udio pozitivnih među testiranima manji od 1 posto. Narančaste regije mogu biti one koje imaju incidenciju nižu od 50 i udio pozitivnih ispod 4 posto, odnosno incidenciju između 50 i 75 uz uvjet udjela pozitivnih 1 ili više, odnosno između 75 i čak 200 uz udio pozitivnih niži od 4 posto. 

Sustav je osmišljen i da se primijeni na države koje nisu članice EU-a, ali su u sustavu šengenske zone otvorenih granica: na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, ali ne i na Veliku Britaniju, bivšu članicu Unije.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Na obalu stiže 68 stranih policajaca – dvostruko više nego lani

Poreč dobio gradski parlament – Novi predsjednik Vijeća Zoran Rabar