in

Jedinstveni slučaj u svijetu: Venecija ovog tjedna počinje naplaćivati ulaz u grad

Fotoi klaus_schrodt za Pixabay - Ilustracija

Venecija ovog tjedna, točnije 25. travnja, počinje naplaćivati ulaz u grad, što je jedinstveni slučaj na svijetu. Radi se o eksperimentu koji će trajati 29 dana, čime gradske vlasti ovog poznatog talijanskog grada pokušavaju suzbiti prekomjeran broj posjetitelja. Nova mjera odnosi se na jednodnevne posjetitelje, tj. na one koji neće prenoćiti u gradu.

Na stranicama Grada Venecije objavili su sve informacije.

Dakle, posjetitelj je obavezan imati ulaznicu koja košta pet eura. Ulaznica i rezervacija dolaska za početak obavezni su samo tijekom 29 dana, što znači da ova mjera nije aktivna tijekom cijele godine. Evo dana kada je obvezna rezervacija ulaska u Veneciju:

od 25. do 30. travnja 2024., od 1. do 5. svibnja, sve subote i nedjelje u svibnju, potom subote i nedjelje u lipnju 8.-9., 15.-16., 22.-23., 29.-30., te 6.-7. i 13.-14. srpnja 2024.

Vrijeme kada je potrebna ulaznica za ulazak u povijesni centar je od 8:30 do 16:00.

Platforma je operativna od siječnja 2024. i prilično je jednostavna. Dostupna su dva odjeljka: prvi za one koji trebaju zatražiti izuzeće i jedan u kojem se može kupiti ulaznica. Moći ćete odabrati datum na koji želite kružiti povijesnim središtem Venecije i brzo dovršiti kupnju. Čak i stanovnici regije Veneto moraju tražiti izuzeće svaki put kada namjeravaju ići u Veneciju (a karta im je besplatna, trebaju samo dobiti QR kod).

Link na kupnju ulaznice, odnosno rezervacije ulaza u gradu je OVDJE

Tko prigodom kontrole ne bude u naznačenim datumima imao ulaznicu može biti kažnjen iznosom od 50 do 300 eura, plus trošak ulaznice.  

Glavni cilj je destimulirati dnevni turizam u određenim razdobljima, te sačuvati stari grad. Ova mjera ima za cilj pronaći novu ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji je posjećuju. Venecija je, naime, pod neizdrživim pritiskom turista. Grad je to koji na samo 7,6 četvornih kilometara prima gotovo 13 milijuna turista godišnje, a nakon pandemije te su brojke nastavile rasti.  

Izvor Grad Venecija

Eco Domus - Foto Upravni odjel za turizam Istarske županije

Istarska županija nastavlja s programima Eco Domus i Istra ecoxperience koji promoviraju održivi razvoj turizma

tar stolni tenis

TAR: Završeno klupsko natjecanje top 8, ovo su najbolji stolnotenisači