in

Flego pokrenuo zajedničku Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj

Na inicijativu istarskog europarlamentarca Valtera Flega hrvatski su zastupnici izradili zajedničku Rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj. Ta će se rasprava naći na dnevnom redu plenarne već ovoga četvrtka ujutro. 

– Kao i svakoga od nas, i mene je potres u Sisačko-moslavačkoj županiji jako emotivno pogodio. Ogromna tuga zbog žrtava i unesrećenih. 2020. ćemo nažalost pamtiti kao nevjerojatno tužnu godinu. Pandemija koronavirusa i potresi, najprije u ožujku, potom u prosincu i siječnju, postali su strašan lajtmotiv kada se govori o našoj zemlji. No, u danima i tjednima nakon potresa Hrvatska je još jednom pokazala za što je sposobna. Javne službe i volonteri neumorno rade na terenu, pomoć pristiže s apsolutno svih strana, i takva humanost i solidarnost jednostavno ne mogu čovjeka ostaviti ravnodušnim, kazao je Flego te se osvrnuo na inicijativu rezolucije:

– Kao zastupnik u Europskom parlamentu razmišljao sam na koji način mogu pomoći s te strane i došao na ideju o rezoluciji. Uspješno sam prije tri tjedna okupio naše zastupnice i zastupnike oko zajedničke inicijative, što mi je neizmjerno drago. Svih imamo jedan cilj, a to je da Hrvatska dobije maksimalnu moguću pomoć od Europske unije.

Hitnom procedurom zastupnici su uspjeli raspravu o posljedicama potresa u Hrvatskoj i europskom Fondu solidarnosti staviti na dnevni red u rekordnoj brzini, a krajem tjedna znat ćemo je li rezolucija usvojena. 

Rezolucijom od Komisije traže da utvrdi sve moguće načine pružanja pomoći i podrške hrvatskim vlastima u osiguranju pristojnih i sigurnih životnih uvjeta za osobe lišene svojih domova, da još jednom putem Fonda za solidarnost pomogne potresom pogođenim područjima, kao što je to učinila nakon razornog potresa u Zagrebu u ožujku prošle godine, s čak 683,7 milijuna eura, te da stavi na raspolaganje sva moguća financijska sredstva kako bi pomogla ljudima u nevolji. Putem Fonda solidarnosti, ali i putem kohezijskog i regionalnog fonda za aktivnosti obnove.

– Hrvatska se istodobno bori protiv pandemije i naleta razornih potresa i potrebna nam je učinkovita i brza pomoć, potrebna nam je pomoć Europske unije. A ja želim da Europa stane iza nas ne jednokratno, već dugoročno i sistematski, i zato rezolucija. Ona podrazumijeva zauzimanje stava Parlamenta po određenom pitanju, to je dokument koji, jednom usvojen, moraju uvažavati i Komisija i Vijeće, odnosno Europa kao takva, naglasio je Flego te zaključio:

– Europa je pomagala i pomagat će, a ova će snažna rezolucija biti jamstvo da će to biti sustavno i maksimalno, u godinama koje slijede. Zato sam ponosan na našu inicijativu i još jednom, veliko hvala kolegicama i kolegama na potpori i suradnji.

U rezoluciji se navodi i da ublažavanje posljedica razornog potresa može biti dugotrajnije od ostalih prirodnih katastrofa pa zastupnici traže da Komisija prepozna tu razliku u okviru Fonda solidarnosti, imajući u vidu 18-mjesečni rok za apsorpciju tih sredstava. Bude li trebalo produžiti taj rok, od Komisije traže da to i učini, ujedno olakšavajući birokratske procedure, kako bi pomoć bila brža i efikasnija.

Vozio pijan, pa zaradio kaznu od 10 tisuća kuna

Stiže velika promjena: U dva dana razlike u temperaturi bit će i više od 15 stupnjeva!