in

Flego: Poreč je fantastičan primjer grada koji iskorištava prednosti Europske unije

Foto Ured europarlamentarca Valtera Flege

„Uz pomoć EU-a, Poreč unaprjeđuje svoju infrastrukturu i kulturnu baštinu te postavlja standarde održivog razvoja i energetske učinkovitosti. Projekti poput Sunčanog ureda i obnove Zavičajnog muzeja povećavaju kvalitetu života lokalnog stanovništva i privlače turiste, a ja sam ponosan što se Poreč pozicionira kao lider u korištenju EU fondova za razvoj lokalne zajednice. To je Euro Vizija Poreča moderan, održiv i kulturno bogat grad, koji uspješno koristi sve dostupne resurse za daljnji razvoj“, naglasio europarlamentarac Valter Flego, nositelj liste broj 9 za europske izbore 9. lipnja, prilikom radne posjete gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću.

Flego i Peršurić u Poreču su obišli značajne projekte sufinancirane europskim novcemSunčani ured i Zavičajni muzej Poreštine te Romaničku kuću, obnovljenu sredstvima Grada Poreča, što je jedno od najvećih ulaganja u kulturnu baštinu u modernoj povijesti grada. Sastali su se s direktoricom gradske tvrtke Parentium Gordanom Lalić, koja radi na projektima održivog razvoja i koordinator je u projektu Sunčani ured, te s Elenom Uljančić, ravnateljicom Zavičajnog muzeja Poreštine. Lalić je pojasnila da je glavna svrha Sunčanog ureda usluga besplatnih savjetodavnih usluga i tehničke podrške oko postavljanja solarnih elektrana, a u godinu dana uslugu je koristilo preko 300 građana.

– Građani pokazuju sve veći interes za realizaciju vlastite sunčane elektrane, ali mnogi od njih ne znaju otkuda krenuti. Zato smo mi ovdje – da ih vodimo kroz čitav proces, korak po korak, od početka do kraja. Od najčešćeg prvog pitanja – kako krenuti i koji su dokumenti potrebni za instalaciju solarne elektrane do određivanja potrebne snage elektrane i procjene iznosa troška same investicije, pojasnila je koordinatorica projekta Gordana Lalić.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić izrazila je sreću završetkom obnove Romaničke kuće, koja će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču te je jedinstveni primjer arhitekture u Istri.

– Naša je odgovornost brinuti o kulturno-povijesnoj baštini Poreča, zbog lokalnog stanovništva i očuvanja tradicije, te dodane vrijednosti turističkoj ponudi grada. Nedvojbeno je da europska sredstva tu pomažu i ubrzavaju procese obnove i uređenja kulturnih objekata, izjavila je Uljančić.

Gradonačelnik Peršurić je „zahvalio svima uključenima u ovakve projekte te podsjetio da je Istarska županija, time i Poreč, često nepravedno zakinut zbog velike razvijenosti na način da se ne možemo ni prijavljivati na natječaje“.

– Nerijetko smo jedini spremni s projektima,  ali sredstva ne dobijemo zbog velike razvijenosti, pa se nađemo u situaciji da vraćamo Europi sredstva koja su nam na raspolaganju. To je velika šteta, jer potrebe za pametnim ulaganjima uvijek i svugdje postoje. Unatoč ovim izazovima, nastavit ćemo raditi na provedbi projekata. Kroz suradnju s EU-om i daljnju predanost kvalitetnim projektima nastavit ćemo postavljati visoke standarde razvoja i očuvanja naše baštine, zaključio je Peršurić, priopćeno je iz Ureda europarlamentarca Flege.

Foto TZ Vrsar - Kontija

VRSAR: Otkrijte skriveni život šume Kontija i obilježite Svjetski dan pčela

Zarečki krov- Foto Društvo likovnih stvaratelja Pazin

Prijavite se na nagradni foto ex tempore od Zarečkog krova do Pazinske jame „Od krova do jame“