in

Hrvatska uskoro u Schengenu. Flego: “Sav trud se isplatio”

Glasanje u EU Parlamentu - Foto Ured Valtera Flega u Bruxellesu

„Vrijedilo je! Hrvatska će biti u Schengenu! Sav rad, trud, sastanci, razgovori, lobiranja, uvjeravanja, dopisi i potpisi – danas sve to dobiva smisao. S 534 glasa „za“, Hrvatska će uskoro biti nova članica Schengena i tek 15. europska zemlja koja je članica Europske unije, NATO-a, Schengena i eurozone. To je potpuna europska integracija i teško je opisati moju sreću i ponos“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego nakon objave rezultata glasovanja Parlamenta o pristupanju Hrvatske Schengenu.

Od 612 prisutnih zastupnika, 534 je glasovalo za širenje Schengena na Hrvatsku, 25 je bilo suzdržanih i 53 protiv. Schengen će tako nakon više od desetljeća dobiti novu članicu, a predsjednica Parlamenta Roberta Metsola prilikom objave rezultata opisala je to „povijesnim glasovanjem o povijesnom trenutku“.

Na sinoćnjoj plenarnoj raspravi svi su se zastupnici složili da Hrvatska apsolutno zasluženo ulazi u Schengen, a izvjestitelj Parlamenta za ulazak Hrvatske u Schengen Paulo Rangel naglasio je da „hrvatski narod čeka već dugo i sad je došao taj trenutak“.

– Hrvatska je uspješno ispunila najiscrpniju evaluaciju od svih zemalja članica. Jedina je zemlja koja primjenjuje nezavisni mehanizam za nadzor i kontrolu granica. Hrvatska je ispunila apsolutno sve zahtjeve. EU sada treba ispuniti svoje obećanje. Hrvatska u siječnju mora postati članicom Schengena, istaknuo je Rangel podsjetivši i na dvije zemlje u čekaonici – Bugarsku i Rumunjsku, koje također zaslužuju Schengen.

– Kao najmlađa EU članica, Hrvatska treba biti primjer ostalim zemljama u regiji. Hrvatska će nas ujediniti, osnažiti, zaštiti naše vanjske granice i naša temeljna prava. Dobrodošli u Schengen!

Flego je na raspravi naglasio da „nikad nije bio sretniji i ponosniji za ovom govornicom i teško da će ikada biti“.

– Sretan sam i ponosan što je moja Hrvatska pred vratima Schengena i što će moja Istra od 1. siječnja biti prava europska regija bez granica. Konačno postajemo dio najrazvijenijeg kluba – Schengena – apsolutno zasluženo. Smanjuju se čekanja na granicama naših prijevoznika, radnika, turista, smanjuju se gubitci, koji se čekanjima generiraju. Ovo je velik dan za Hrvatsku, ali i za snažnu, jedinstvenu Europu, dodao je Flego te zahvalio svima koji su pomagali na dugogodišnjem putu Hrvatske do Schengena.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas sinoć je također naglasio da je „Hrvatska učinila sve što je trebala kako bi postala dijelom područja slobode, sigurnosti i pravde“.

– Schengen je preživio ogromne prijetnje, pandemiju, terorističke napade i migrantske valove, a ostao je dragulj na kruni Europe. EU sad treba učiniti svoj dio posla i reći jednu riječ – dobrodošli, zaključio je Schinas.

Današnjim je izglasavanjem u Parlamentu Hrvatska svega jedan korak do ulaska u Schengen, a taj je finalni korak – potvrda Vijeća ministara EU-a za unutarnje poslove – na rasporedu početkom prosinca.

Izvor Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

Foto Grad Poreč

Uključite se u stvaranje kalendara Grada Poreča – Pošaljite svoje fotografije!

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: U ponedjeljak promocija PoZiCe u Gradskoj knjižnici