in

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu reagirali na pismo slovenskih kolega: Hrvatska je spremna za SCHENGEN, sutra očekujemo potvrdu Komisije!

„Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor“, zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

„Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

– Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

– Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini. 

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke, piše u zajedničkom priopćenju svih europarlamentaraca.

Zastupnice/zastupnici u Europskom parlamentu:

Borzan Biljana

Flego Valter

Kolakušić Mislav

Matić Predrag Fred

Picula Tonino

Ressler Karlo

Sinčić Ivan Vilibor

Sokol Tomislav

Šuica Dubravka

Tomašić Ruža

Zovko Željana

Motivacija od najmanjih nogu: POREČ će prvi u Istri svojoj djeci pokloniti slikovnicu “Ja sam mali poduzetnik”

Bez vode 22. listopada jedna porečka ulica