in

Motivacija od najmanjih nogu: POREČ će prvi u Istri svojoj djeci pokloniti slikovnicu “Ja sam mali poduzetnik”

Foto Tanja Kocijančić

Poreč je prvi grad u Istri i na Kvarneru u kojem je predstavljena prva slikovnica jugoistočne Europe „Ja sam mali poduzetnik!“ koja promovira poduzetništvo i koja će najmanjima omogućiti da upoznaju svu ljepotu rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije.

Motivacija od najmanjih nogu: POREČ će prvi u Istri svojoj djeci pokloniti slikovnicu "Ja sam mali poduzetnik"

Naime, slikovnica će biti podijeljena učenicima prvih i drugih razreda ovdašnjih osnovnih škola, ukupno će to biti 500 primjeraka čiji je dotisak financirao Grad Poreč.

Predstavljanje je upriličeno danas u gradskoj palači, gdje su o slikovnici govorili u ime tima Ženskog poduzetničkog centra Nikolina Ćorković kao njena ilustratorica, potom Roberta Krajnović, dizajnerica slikovnice, profesor poduzetništva Branko Pavlović koji je bio stručni suradnik, te autorica slikovnice, poduzetnica Sanela Dropulić. S njima je bio i Mato Gatnik, vlasnik tiskare iz Ljubljane koji poslovanje širi u Hrvatskoj i koji je angažiran za tiskanje slikovnice, te voditelj područne osnovne škole Lupoglav Edi Videka koji je najavio da su i ondje zainteresirani za dodjelu slikovnica djeci.

Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta koja žele učiti o poduzetništvu te promišljati na poduzetnički način, ali i njihovim roditeljima.

Dočekali su ih gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica gradskog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić koji su istaknuli da Poreč već drugu godinu zaredom organizira manifestaciju Mjesec poduzetništva kroz koju želi pomoći postojećim poduzetnicima, ali i onima koji to tek planiraju postati.

-Poreč je jedan od najpoduzetnijih gradova u Hrvatskoj, a na ovaj način želimo naše najmlađe educirati i probuditi u njima poduzetnički duh već u najranijoj dobi. Ipak, poduzetnici su glavni motor razvoja našeg grada i društva općenito, naglasio je Peršurić. Pročelnica je pak naglasila da već duže uspješno surađuju s Ženskim poduzetničkim centrom, posebice kod edukacija za žene, te da će zajedničkih projekata biti sigurno još.

Dropulić je naglasila da Ženski poduzetnički centar sa sjedištem u Zagrebu okuplja više od 2.300 vlasnica tvrtki i obrta, te 118 muških članova, bilo poduzetnika ili suradnika/savjetnika.

-Cilj nam je u najranijoj dobi educirati mlade naraštaje, jer se o poduzetništvu malo ili ništa ne uči u hrvatskom obrazovnom sustavu. S druge strane, jedan od glavnih problema u državi je odlazak mladih u inozemstvo. Želimo im pomoći da nauče kako da rade za sebe, a ne za druge, te da time zaustavimo njihovo odlazak u druge zemlje, naglasila je autorica slikovnice.

Najavila je da na tom tragu pripremaju i priručnik za srednjoškolce „Ja ću biti poduzetnik“ i to u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Motivacija od najmanjih nogu: POREČ će prvi u Istri svojoj djeci pokloniti slikovnicu "Ja sam mali poduzetnik"

Također, ova dječja slikovnica, istaknula je Dropulić, prvi je hrvatski izvozni intelektualni proizvod, jer će ga tiskati i Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Slikovnica je tiskana u 10.000 primjeraka i financirana je sredstvima EU za edukaciju djece, potom iz donacija poduzetnika te jedinica lokalnih samouprava. Poreč je financirao već spomenuti dotisak od 500 primjeraka za svoju djecu. U ovaj projekt, osim Poreča, uključeno je još 12 gradova, jedna općina i tri županije, a u pregovorima su i s drugima, naglasila je Dropulić.

Predstavljanju slikovnice se prije službenog predstavljanja priključila i Gradska knjižnica Poreč, gdje su jutros na njenom dječjem odjelu pokazali kako stečena znanja i mogućnosti iskoristiti kako bi se ideje mogle provesti u djela.

Motivacija od najmanjih nogu: POREČ će prvi u Istri svojoj djeci pokloniti slikovnicu "Ja sam mali poduzetnik"
Foto Gradska knjižnica Poreč

-Pridružila su nam se djeca iz Dječjeg vrtića Crvenkapica i zajedno smo kroz interaktivno druženje putem slikovnice “Ja sam mali poduzetnik” naučili što to znači biti poduzetan/na, što je to poduzetništvo, je li netko od naših roditelja poduzetnik/ca i što nam je sve potrebno da bismo postali poduzetnici te smo se na taj način pridružili bogatom programu Mjeseca poduzetništva u Poreču.

Jedno je sigurno: ideja nam ne fali! Buduća slastičarka, veterinari s vlastitom privatnom ordinacijom, slobodni umjetnici-pjevačice i balerine, vodoinstalateri, vozač turističkog vlakića – svi su oni napravili danas svoje prve poduzetničke korake i naučili su jednu novu riječ i obećali nam da će biti radišni, kreativni i uvijek poduzetni, poručili su iz knjižnice.

RADMANI feštom i sadnjom drveća proslavili nova igrališta

RADMANI feštom i sadnjom drveća proslavili nova igrališta

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu reagirali na pismo slovenskih kolega: Hrvatska je spremna za SCHENGEN, sutra očekujemo potvrdu Komisije!

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu reagirali na pismo slovenskih kolega: Hrvatska je spremna za SCHENGEN, sutra očekujemo potvrdu Komisije!