in

IDS: Izborili smo se da građani Bujštine mogu u izolsku bolnicu na hitno zbrinjavanje

Foto IDS

Ovih je dana prvi pacijent sjeverozapadne Istre zbrinut i prevezen u bolnicu u Izolu temeljem Sporazuma o prekograničnoj suradnji za hitnu zdravstvenu zaštitu na području sjeverozapadnog dijela Istarske županije, a nakon usvojenog Operativnog protokola između zdravstvenih ustanova Hrvatske i Slovenije. 

Tom je prigodom, predsjednik IDS-a Dalibor Paus izrazio veliko zadovoljstvo što je prijevoz i zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u izolsku bolnicu postala realnost.

– Naši su napori urodili plodom, borili smo se svim sredstvima i na kraju izborili da svi građani Istre imaju jednaku zdravstvenu zaštitu. Vrijeme znači život kod zbrinjavanja hitnih pacijenata u njima najbližu bolnicu. Pacijenti s područja Bujštine mogu od sad računati da će im u hitnim slučajevima biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita u obližnjoj bolnici u Izoli u vrlo kratkom vremenu, kazao je Paus, podsjetivši:  

– Životno ugrožene pacijente s područja sjeverozapadne Istre hitna je morala voziti ili u 90 kilometra udaljenu pulsku bolnicu ili u KBC Rijeka koji je udaljen čak 120 km. Takva udaljenost nije dozvoljavala da se ispoštuje ‘zlatni sat’, kojim se pacijentu povećavaju šanse za preživljavanje i do 50 posto. 

Koliko je važno da svi naši građani imaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli, neumorno smo uvjeravali više od godinu dana. Pisali smo ministrima, apelirali smo na slovensku i hrvatsku Vladu, govorili bezbroj puta u Saboru, razgovarali sa slovenskim kolegama i vršili pritisak putem medija…Isplatilo se!     

– Zahvaljujem svima koji su omogućili takav značajan iskorak u području zdravstvene skrbi za stanovnike Bujštine, od Istarske županije i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije do naših saborskih zastupnika Emila Dausa, Katarine Nemet, predsjednice Skupštine Istarske županije Sandre Ćakić Kuhar, gradonačelnika Novigrada Antea Milosa i gradonačelnika Buja Fabrizija Vižintina, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj uspješnoj inicijativi. 

Sandra Ćakić Kuhar poručila je da građani sjeverozapadne Istre nikad više neće biti zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu.

– Takav pozitivan ishod rezultat je sustavnog rada, promišljenih politika, ali i zajedništva. Nadam se da će u budućnosti biti još puno takvih inicijativa, kazala je Ćakić Kuhar. 

Saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet naglasila da je prekogranična suradnja na pružanju hitne zdravstvene zaštite samo prvi korak u ostvarivanju punog prava građana Istre na korištenje svih zdravstvenih usluga u njima najbližoj bolnici u Izoli, a koju su u vrijeme bivše zajedničke države zajedno gradili i za nju izdvajali nemala sredstva, objavio je IDS.

Foto di Myléne da Pixabay gume auto

Kakav “biznis”! Vulkanizeri bušili gume na skupim autima da bi imali više posla

Foto Teatar Naranča

Teatar Naranča poziva u subotu na Pocahontas