in

IDS od države traži da sufinancira kućne punionice za električna vozila i male elektrane

Ilustracija Pixabay/IDS

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, Emil Daus, danas je u saborskoj raspravi o Zakonu o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva pozdravio svaki pomak prema uspostavi sustava alternativnih izvora energije i prateće infrastrukture, naglasivši kako je ipak dug put pred nama.

Navodeći kako ga brine cjelokupna strategija uspostave sustava punionica električnih vozila diljem Hrvatske, odnosno nedostatak iste te mali broj malih elektrana na alternativne izvore energije, zastupnik je upozorio kako je potrebno definirati koliko je u kojem dijelu Hrvatske potrebno punionica velikog kapaciteta i velike brzine punjenja, a koliko punionica manje snage i sporije brzine punjenje, kao i to da je potrebno hitno dodatno stimulirati izgradnju malih, kućnih elektrana.

-Istra, koja je u velikoj mjeri odredišna destinacija i kroz koju je turistički tranzit minimalan,  u velikoj je mjeri i autodestinacija, gdje 85% gostiju dolazi osobnim automobilom, a 56% ih boravi u privatnom smještaju i kako se čini, taj postotak će rasti, sukladno studiji održivog turizma Istarske županije. Iz toga možemo zaključiti da bi zato bilo jako važno ulagati u edukaciju i izgradnju kapaciteta za punjenje na lokaciji pružanja usluge smještaja, posebice u privatnim kućama i to u vidu “destination charger-a” manje snage, govori Daus.

Zastupnik smatra kako smo trenutno u situaciji da nemamo dovoljno novih sustava proizvodnje električne energije koji u narednom periodu mogu nadoknaditi postojeće i zadovoljiti nove potrebe tržišta. Naveo je da najprije treba što prije osigurati dodatnu proizvodnju električne energije iz alternativnih izvora, pronaći dodatna sredstva za poticanje izgradnje takvih sustava i da to mora biti prioritet nad prioritetima.

Za sam kraj, Daus je zatražio od države da, osim sustava malih obiteljskih elektrana, sufinancira i sustave malih kućnih punionica za električna vozila, posebice onih na lokaciji pružanja usluge smještaja.

Izvor IDS

trgovina supermarket hrana

Studenac preuzeo poznati pulski lanac trgovina

Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture hrvatski patrolni brod obalna straža

Havarija na Jadranu: Traga se za članovima posade talijanskog tegljača