in

Istra je prva u državi po izdvajanjima za zdravstvo i socijalu

Foto: IDS-ddi.com

Istarski župan Valter Flego, u pratnji zamjenice Sandre Ćakić Kuhar upriličio je jučer u sjedištu Istarske županije u Puli prijem za prof. Danicu Kuzmanović, bivšu predsjednicu Lige protiv raka Pula. Prof. Kuzmanović je na čelu Lige provela osamnaest godina, a župan Flego joj se zahvalio na dugogodišnjem, velikom angažmanu i predanom radu, objavio je IDS na svojim službenim web stranicama.

– Na današnji dan, kada obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv raka, trebamo iznova istaknuti da je rak drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, te da više od 12 tisuća ljudi godišnje od njega i umire. Također, trebamo zajedno podsjetiti kako zdravim stilom života, smanjujemo šansu za oboljenjem od ove teške bolesti. Međutim, u situacijama kada osoba oboli, vrlo je važna pomoć i podrška kako onkološkim pacijentima, tako i njihovim obiteljima u čemu Liga protiv raka Pula godinama ima značajnu ulogu, istaknuo je župan Flego dodajući kako je upravo taj ljudski kontakt najvažniji.

– Istarska županija je prva u Hrvatskoj po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb čime se ponosimo. Provodimo brojne projekte i programe u suradnji s istarskim gradovima kako bi s jedne strane našim građanima omogućili kvalitetniju zdravstvenu skrb, a s druge kako bi educirali i senzibilizirali javnost. Kao i do sada stojimo na raspolaganju Ligi protiv raka Pula i novom vodstvu, kojem želim puno entuzijazma i energije za daljnje aktivnosti, poručio je župan Flego. Prof. Kuzmanović osvrnula se na osamnaest godina rada u Ligi protiv raka Pula istaknuvši kako je mnogo toga učinjeno, poput osnivanja klubova za posebne grupacije oboljelih od raka.

– Posebno smo ponosni na palijativnu skrb koja je iz volonterskog rada u udruzi postala profesionalni dio zdravstvenog sustava. Kruna rada po pitanju palijativne skrbi i nešto za što smo se kao Liga zalagali je gradnja Hospicija u Puli. Kamen temeljac je postavljen i nadamo se da će se u zadanim rokovima, Hospicij i izgraditi, kazala je prof. Kuzmanović, koja ostaje na funkciji dopredsjednice Lige kako bi još neko vrijeme prenosila svoja znanja i iskustvo na novo vodstvo.

Prof. Kuzmanović ostaje aktivna u radu psihološkog savjetovališta za onkološke bolesnike jer joj je to posebno važno i dio je nje. Novi predsjednik Lige Boris Kopić, inače prvostupnik sestrinstva zaposlen na Odjelu onkologije Opće bolnice Pula, izrazio je veliko zadovoljstvo što je na čelu Lige te nadu da će opravdati dato mu povjerenje, piše u objavi IDS-a.

Dubioza kolektiv u pulskoj Areni!

Pust u Funtani zove se „Cestar“ – svi koji tamo žive znat će zašto!