in

ISTRANI NA LISTAMA ZA EU IZBORE RIJETKOST: Biramo između Flega, Radolović, Hrelje i Bulešić

Flego, Radolović, Hrelja i Bulešić

Čak 33 kandidacijske liste s 396 kandidata natjecat će na izborima za Europski parlament 26. svibnja. Državno izborno povjerenstvo prekjučer je objavilo pravovaljane kandidature čime je i službeno započela kampanja koja će trajati 45 dana.

Izgleda da je zanimanje za ove izbore poraslo, jer je prije pet godina bilo osam listi manje, odnosno 25, te stotinjak kandidata manje. Za svoje mjesto među 12 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku borit će se veliki i mali, poznata i nepoznata imena. No, za nas u Istri znakovito je da među tolikim brojem kandidata samo četvero su iz Istre! Da bude još bolje, dvije trenutno najmoćnije stranke – HDZ i Živi zid – iako se to očekivalo, nemaju nijedno ime iz najturističkije županije koja već dugo razvija dobre odnose s Europskom unijom.

Dosta, sve skupa je to pomalo razočaravajuće. Možemo jedino izdvojiti da ovog puta Istrani koji traže put Bruxellesa nisu samo muškarci, Valter Flego i Silvano Hrelja, nego i dvije žene – Sanja Radolović (SDP) i Kristina Bulešić (HNS).

Svakako najpoznatija lista, a to je ujedno i ona koja se najviše i najduže reklamira, jest Amsterdamska lista, čiji je nositelj IDS-ov istarski župan Valter Flego. Osim njega, na toj je listi na četvrtom mjestu čelnik HSU-a Silvano Hrelja.

Zanimljivo da je HNS izašao sa svojom samostalnom listom čiji je nositelj uspješni međimurski župan Matija Posavec. Boje Istre na toj listi brani Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a.

Nositelj SDP-ove liste poznato je ime – Tonino Picula, koji se ponovno natječe za svoje mjesto u EU parlamentu. Uz njega su odmah samo poznata imena – Biljana Borzan, Predrag Matić i Romana Jerković. Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović nalazi se na desetom mjestu.

Za naše predstavnike nije toliko važno na kojim su mjestima na listi, jer su u igri preferencijalni glasovi. Dakle, možemo zaokružiti samo ime željenog kandidata.

Zato, ako želimo imati svog predstavnika u EU parlamentu, jako je važno da što veći broj ljudi izađe na izbore!

Mnogi su mislili da će Živi zid na svoju listu staviti Damira Grunbauma iz Umaga, županijskog vijećnika, koji je vrlo aktivan i poznat istarskoj javnosti. No, to se nije dogodilo. Nositelj je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Šuška se da je za listu HDZ-a bilo više imena iz Istre koji su bili u igri, ali očito je „zgor Učke“ bilo jako velik broj onih koji su žarko željeli biti na njoj i izboriti se za jako veliku plaću i selidbu u Bruxelles.

K tome, kaže se da tko je bliži vatri bolje prolazi. Nositelj HDZ-ove liste je mladi savjetnik premijera i posinak Vladimira Šeksa Karlo Ressler.

Evo i još nekih bitnih podataka.

EU izbori provode se u svim zemljama članicama od 23. do 26. svibnja, a posljednjeg datuma su i u Hrvatskoj. Za sljedeći saziv bira se 705 zastupnika, a Hrvatska će nakon Brexita imati 12 umjesto sadašnjih 11. Europski parlament zakonodavno je tijelo Europske unije, a zastupnike biraju građani EU-a izravno na izborima na mandat od pet godina.

U Hrvatskoj će EU izbori biti i prvi veliki test odmjeravanja snaga na turbulentnoj domaćoj političkoj sceni, prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Posebno će važni biti HDZ-u i SDP-u. Premijer Andrej Plenković će testirati svoju snagu, a očekuje šest mandata, iako je realno da će dobiti pet prema posljednjim anketama.

Davoru Bernardiću bit će to, pak, prvi izbori nakon lokalnih na kojima je SDP imao jako loše rezultate. Prvi put će na ove izbore izaći Most i Živi zid, koji također očekuju barem jedan mandat, a živozidaši i dva.

Bit će to svakako i test za hrvatsku desnicu i liberalne stranke.

Očekuje se da će izlaznost na izborima biti mala, pa još jednom podsjećamo da nam je građanska dužnost izaći na birališta i zaokružiti svog kandidata. Čak i ako nije iz Istre.

HOLIVUDSKI FILM SUTRA ZATVARA GLAVNU ROVINJSKU ULICU: Na setu prava akcija – bilo je dramatične pucnjave, a jurilo se i u staroj Ladi

TZ Istre dodjeljuje bespovratna sredstva manifestacijama – natječaj je otvoren