in

KATARINA NEMET: Istra zaslužuje blaže mjere

U današnjoj saborskoj raspravi o Izvješću o učincima provedbe mjera iz zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije korona virusa za razdoblje od 11.3.2020.g., do 15.1.12021.g., sudjelovala je zastupnica IDS-a, Katarina Nemet te prije svega pohvalila zdravstvene djelatnike, Istarski stožer civilne zaštite i sve druge koji rade u teškim uvjetima.

Podsjetila je  kako je upravo Istarski stožer pravodobnim odlukama među prvima reagirao na korona krizu te kako je donošenje upravo takvih odluka omogućilo Istri da bude zelena oaza u cijeloj Europi i da odradi turističku sezonu i to puno uspješniju od očekivane.

– Istarski stožer je tada od Nacionalnog stožera tražio regionalni pristup, koji je i prihvaćen, no nažalost, danas kada imamo situaciju da je Istra po kriterijima EU ušla u tzv. narančastu zonu s obzirom na broj slučajeva zaraze korona virusa, nema državnu podršku, kazala je Nemet te dodala da u Istri trenutno imamo povoljnu epidemiološku situaciju stoga je Istra u prilici pristupiti postupnom i opreznom popuštanju mjera.

Napomenula je da je ključ uspjeha Istre u tome što je otpočetka struka bila na prvom mjestu, dok je politika samo podrška, uz naravno građane bez čijeg odgovornog i savjesnog ponašanja ovakvi rezultati ni ne bi bili mogući, stoga ako struka kaže da su se u Istri stvorili preduvjeti da bi se moglo oprezno i odgovorno početi s popuštanjem mjera, smatra da nema razloga da se ne bi mogao primijeniti regionalni pristup.

Istaknula je kako mjere na nacionalnoj razini koje su jednake za sve imaju smisla i logike samo onda kada je situacija u svim krajevima Hrvatske jednake i dodala kako svjedočimo da nije jer je Istra jedina u Hrvatskoj, u narančastoj zoni, naspram svim ostalim dijelovima zemlje koji su u crvenoj zoni.

Smatra kako je nužno utvrditi kolika je opravdanost svake mjere koja se trenutno provodi i u skladu sa stručnom procjenom, ocijeniti treba li tu mjeru ukinuti ili produljiti te kako pritom treba uvažavati ljude s terena, lokalne stožere koji poznaju i razumiju situaciju na svom terenu.

– Mjere ne smiju biti proizvoljne nego se moraju temeljiti na jasnim pokazateljima, odnosno podacima struke, stoga se tako moraju i donositi, smatra Nemet te dodala kako Vlada donosi odluke kada ona hoće i kada smatra da je to primjereno.

Napomenula je kako građani sve više gube povjerenje u Nacionalni stožer te pozvala Vladu da dopusti lokalnim stožerima samostalno donošenje mjera za one dijelove zemlje u kojima najbolje znaju trenutnu situaciju, priopćeno je iz IDS-a.

Umjesto Lina Červara: Hrvoje Horvat novi izbornik muške rukometne reprezentacija

bazen gosti turisti odmor

SAFE STAY IN CROATIA: Oznaka koja jamči sigurnost boravka turista u Hrvatskoj